Aquapark na palubě, nebo lední revue: Na palubě luxusní lodi není na nudu čas!

07. 11. 2013

Všude okolo jen nekonečné moře a do dalšího plánovaného přístavu víc než den plavby. Dovolená na veliké zaoceánské lodi má svá specifika a toto je jedno z nich. Hodiny a dny strávené uprostřed vln ale rozhodně nepatří mezi ztracené. Luxusní lodě dnes disponují kinosály, obchodními centry, aquaparky, ale i uměleckými galeriemi. Podívejte, co všechno tato města na vlnách svým pasažérům mohou nabídnout.

Když počasí venku nepřeje vodním radovánkám, užijte si je v bazénu uvnitř.Tím nejpádnějším argumentem pro dovolenou na lodi je bezesporu možnost poznat spoustu nových míst v krátkém čase a bez složitých přejezdů. Obvykle platí, že loď ráno zakotví – buď přímo v přístavu, nebo v jeho blízkosti – a pasažéři mají celý den na poznávání, nákupy nebo opalování.

Někdy ale není zbytí a dvě vybrané destinace dělí více než den plavby. Na plavby po Karibiku obvykle připadají v průběhu cesty dva až tři dny strávené plavbou, unikátní transatlantické plavby pak „spolknou“ i pět dnů plavby v kuse. Celý den na moři se občas objevuje i v itineráři plaveb po Středozemním moři.

Co s volným časem? Vězte, že možností je tolik, že je člověk ani nestihne vyzkoušet všechny:

1. Prožijte den u luxusního bazénu!

Vydat se můžete i do některého z fitness center – i ty jsou běžnou součástí velkých lodí.Průzračná voda, pohodlná lehátka a bar, který by člověk čekal spíš na pláži než na palubě lodi. U velkých zaoceánských parníků jsou standardem minimálně dva veliké venkovní bazény. Spousta lodí má ale bazénů víc, včetně vnitřních a včetně dalších vodních atrakcí, vodních hřibů, vířivek i tobogánů.

Pětihvězdičková loď MSC Splendia má venkovní bazény rovnou čtyři (a opravdu obrovské), na jiných lodích se člověk může sklouznout dokonce na tobogánu, nebo posedět u karibského baru. Rozhodně tu není problém strávit celý den a spousta pasažérů tu zůstává i ve chvílích, kdy loď kotví na místě, které pro ně osobně není příliš atraktivní.

2. Nechte se hýčkat!

Nechte se hýčkat v luxusním wellness – vstup do něj obvykle bývá v ceně plavby.Služby kadeřníka, manikérky, pedikérky nebo zručné masérky jako jedny z mála nepatří do služeb zahrnutých v ceně plavby, jsou ale víc než příznivé. „Neliší se příliš od cen, které jsou běžné na pevnině,“ říká personál lodi Legend of the Seas, kde je kosmetický a masážní salon také součástí vybavení.

Ostatně i na ostatních lodích se můžete nechat hýčkat stylově a tematicky. Co třeba po celodenním putování Istanbulem večer zamířit do turecké parní lázně Hammam? Jen pozor na to, že o wellness služby bývá na lodích obrovský zájem a pokud se pokusíte o rezervaci jen pár hodin předem, nemusíte pochodit.

3. Sportujte a spalujte kalorie!

Dřímá ve vás duše sportovce a bojíte se toho, že budeme muset několik dní nečinně ležet u bazénu? Není důvod. Sportovní zázemí by těmto plavidlům mohlo závidět nejedno české město. Standardem bývají lezecká stěna, surfařská vlna, hřiště pro tenis, squash, basketbal i volejbal. Na některých plavidlech mají dokonce běžeckou dráhu po palubách nebo ledové kluziště!

To, že tenis neumíte a na surfu jste nikdy nestáli, nevadí. „Máme tady zkušené instruktory, není problém si domluvit i osobního trenéra na celou plavbu,“ tvrdí personál. Jeho služby, stejně jako třeba golfový trenažér, spinning nebo hodinu jógy, si už člověk musí připlatit. Většina ostatních sportovišť je ale gratis, respektive v ceně plavby.

4. Nakupujte!

Nákupy? Proč ne! Na lodích bývají obrovské pasáže, jež jsou duty free zónami.Součástí většiny přístavů sice bývají obrovské bezcelní zóny s obchody, ale nakupovat je možné i přímo na lodích. A stejně jako v duty free zónách i tady za ceny, které jsou osvobozené od daní a dalších poplatků. „Jen pozor na to, že nenakoupíte právě v době, kdy loď kotví v některém z přístavů, to musí být všechny obchody zavřené,“ upozorňuje steward.

Na lodích, které plují pod hlavičkou Norwegian, se prý člověk dokonce může občas zúčastnit aukcí uměleckých děl. Standardem ale obvykle bývá jen „obyčejná“ nákupní galerie.

5. Vzdělávejte se!

Klasickou (a opravdu výbornou) stravu si můžete dopřát v některé z mnoha restaurací, tu duševní pak třeba v lodní knihovně. Svazky tu bývají v několika jazycích, na češtinu člověk asi nenarazí, ale zavděk může vzít některou z mnoha anglických publikací. Pokud se pluje déle než jeden den, pořádají se ve velkých sálech často pásma přednášek, nebo probíhají tematické kurzy – ať už počítačové, nebo třeba dramatické.

V televizi, kterou disponuje každá kajuta, je pak jeden vnitřní okruh vymezený pro dokumenty o místech, kam se pluje. A pokud člověk ani tak nemá dost, může zalovit v DVD archivu a vybrat dle svého gusta.

Možností jsou stovky!

Naučte se surfovat na umělé vlně – i ta je součástí některých lodních aqvaparků.Velký luxusní parník je skutečným městem na vodě. Zážitkem je ostatně i slavností galavečeře, kam člověk může jen ve společenském oblečení, návštěva divadelního představení, kabaretu, nebo luxusního kasina. „Mladší můžou vyrazit na diskotéku, starší třeba na jazz,“ nabízí další možnosti český delegát, který se některých plaveb také účastní.

Přidejte k tomu solárium, kinosály, umělecké galerie, simulátor Formule 1, herní zóny, lední revue… opravdu si ještě myslíte, že byste se během plavby mohli nudit?


Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Bermudy, Britské Panenské ostrovy,...

Loď: Norwegian Getaway | Nocí: 12| Vyplutí: New York
Termíny vyplutí:
od 37 680,- Kč Detail plavby »

USA, Kolumbie, Panama, Kostarika,...

Loď: Norwegian Encore | Nocí: 21| Vyplutí: Miami
Termíny vyplutí:
od 53 280,- Kč Detail plavby »

USA, Kolumbie, Panama, Kostarika, Guatemala, Mexiko, Kanada

Loď: Norwegian Encore
Počet nocí: 21
Přístav vyplutí: Miami

Portoriko, Americké Panenské ostrovy,...

Loď: Norwegian Viva | Nocí: 19| Vyplutí: San Juan
Termíny vyplutí:
od 43 970,- Kč Detail plavby »

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »