20 věcí, které musíte zažít v Petrohradu

20. 04. 2017

Pravoslavný kostel v Petrohradu -Plavbypomori.cz

Město s dlouho a pestrou historií založil už v roce 1703 Petr Veliký a Petrohrad byl dokonce v letech 1712-1917 hlavním městem celé ruské velmoci. Je to nejseverněji položené město s více než miliónem obyvatel na světě, kulturní středisko celostátního významu, jeden z nejdůležitějších ruských přístavů… A především návštěvníkům nabízí spoustu nádherných památek, které figurují i na seznamu Světového dědictví UNESCO.  Co tedy v tomhle městě musíte udělat, abyste vůbec mohli říct, že jste tu byli?

1. Udělejte si selfie před Chrámem Kristova vzkříšení

Chrám Kristova vzkříšení – spasitele na krvi u Gribojedova kanálu je jednou z nejdůležitějších památek v celém Petrohradu. Jde o pravoslavný chrám, jenž se nachází na místě, kde byl v roce 1881 spáchán atentát na císaře Alexandra II. Na památku zavražděného politika zde nechal stavbu vybudovat jeho syn. Otevřena byla v roce 1907, dosahuje výšky 81 m a pojme až 1 600 osob.

Chrám je krásnou ukázkou staroruského stylu a je velmi podobný chrámu Vasila Blaženého v Moskvě. Znám je také díky nádherným mozaikám ve vnitřních prostorách, které se rozprostírají na ploše 7,5 km2. Během éry Sovětského svazu byl chrám uzavřen nebo sloužil jako sklad potravin. Jeho otevření po rekonstrukci se zdejší obyvatelé i turisté dočkali na konci 90. let. Uznejte, že s tímhle skvostem se vyfotit musíte. A stylově.

Interiér chrámu Kristova Vzkříšení v Petrohradu

2. Vyplujte do Finského zálivu

Finský záliv je branou do Petrohradu. Anebo naopak. Ať tak, či tak, oba prvky jsou spolu v úzkém sepjetí, což pochopíte, když se vydáte na plavbu zálivem ve východní části Baltského moře. Když to půjde, protáhněte si plavbu ze zálivu hlouběji do města po řece Něvě. Užijete si tak nádherný a nezapomenutelný pohled z vody například na Petropavlovskou pevnost, Zimní palác nebo na katedrálu sv. Izáka a další krásy.

Finský záliv aneb brána do Petrohradu ve východní části Baltského moře

3. „Vyšplhejte“ na vyhlídku na katedrále sv. Izáka

Co by to bylo za výlet do města, kdybyste si ho neprohlédli pořádně z výšky? Krásná panoramata a nezaměnitelné scenérie nabízí vyhlídka na katedrále sv. Izáka (známá také jako Isakijevský chrám), na niž vedou tři stovky schodů. Nezapomeňte se věnovat i samotné katedrále, která vznikala dlouhých 40 let a je skutečně obdivuhodná.

Zdolejte „pouze“ tři sta schodů na vyhlídku na katedrále sv. Izáka a užijte si město z výšky!

4. Navštivte Petropavlovskou pevnost

Ani ten, kdo si nelibuje v návštěvě vojenských zákoutí, by neměl Petropavlovskou pevnost zavrhnout. Je to totiž naprostý skvost, jehož vybudování se obecně považuje za zrod Petrohradu. Pevnost svatých apoštolů Petra a Pavla, historické jádro města, najdete na Zaječím ostrově. Založena byla v roce 1703 Petrem I. Velikým a je častým turistickým cílem. Můžete se tu projít po hradbách a navštívit chrám sv. Petra a Pavla, které slouží také jako pohřební místo Romanovců. Kostel každého ihned zaujme bohatě zdobeným interiérem a přes 120 m vysokou zvonicí.

Navštivte Petropavlovskou pevnost na Zaječím ostrově. Vojenské zákoutí, jehož výstavba je považována za zrod Petrohradu.

5. Projděte se podél Gribojedova kanálu

Gribojedův kanál spojuje v Petrohradu řeky Mojka a Fontanka, je 5 kilometrů dlouhý a vede přes něj 21 mostů. Je ohromný a název nese po Alexandru Gribojedovi, ruském vojákovi, diplomatovi a dramatikovi, jehož zřejmě nejznámější hrou bylo dílo Hoře z rozumu, za jehož sepsání byl zatčen za spolupráci s děkabristy.

Gribojedův kanál v Petrohradu, Rusko

Při procházce podél Gribojedova kanálu uvidíte spoustu krásných míst a zákoutí, můžete ochutnat zdejší dobroty v ruských a arménských restauracích nebo večer a v noci pozorovat hvězdy.

6. Užijte si mši v Kazaňské katedrále

Nemusíte být nutně věřící, abyste mohli jít na mši a užít si ji. Mnohdy je to příjemný a pěkný duchovní zážitek i pro ateisty. Dvojnásob to platí pro všechny, kteří se na mši vydají do petrohradské Kazaňské katedrály. Ta totiž snad každého dostane svým vzhledem – na rozdíl od ostatních pravoslavných církevních budov v Rusku je totiž vyvedena v klasicistním empíru.

Spojení pravoslaví s katolictvím si ruský car Pavel I. hodně přál, proto na pokyn Alexandra I. vznikla tato katedrála, která svým vzhledem hodně připomíná Baziliku svatého Petra a Pavla v Římě. Stavba probíhala v letech 1801-1811. V katedrále najdeme mohylu ruského vůdce Kutuzova, vzácnou ikonu Matky Boží Kazaňské, která se do Petrohradu dostala v roce 1712 z Moskvy, před katedrálou se nacházejí sochy velkých ruských vojevůdců.

Pomník u Kazaňské katedrály v Petrohradu

7. Vydejte se na Vasiljevský ostrov

Vasiljevský ostrov v ústí řeky Něvy láká zejména na svou severní část, která patří k historickému jádru Petrohradu. Pěkné nábřeží Velké Něvy, budova burzy, v níž se dnech nachází námořní muzeum, nebo dvojice majáků je nezbytnou součástí itineráře každého turisty, který chce poznat Petrohrad ve vší jeho kráse.

  • Petrohrad patří mezí velmi krásné přístavy severní Evropy. Víte, jaká další nádherná přístavní města můžete v jeho okolí navštívit?

O názvu ostrova se vedou dvě teorie. Ta první říká, že je odvozen od jména velitele místní pevnosti Vasilije Korčmina, druhá tvrdí, že název je zkomoleninou finského výrazu Vasikkasaari – to by znamenalo, že se tenhle kousek Petrohradu jmenuje Telecí ostrov. Ať tak, či tak, rozhodně stojí za to, abyste mu jako bdělí turisté věnovali pozornost a náležitě ho prozkoumali.

Vydejte se na Vasiljevský ostrov v ústí řeky Něvy a prozkoumejte historické jádro Petrohradu.

8. Zakuste středoasijské tradice a dobroty

Nemusíte vytáhnout paty z Petrohradu, abyste mohli ochutnat vybrané arménské, ázerbajdžánské nebo gruzínské lahůdky, případně poznali tradice těchto a dalších zemí Střední Asie. Po celém městě najdete restaurace specializované na národní pochoutky obyvatel těchto zemí. Maso upravované na nejrůznější způsoby nebo tradiční polévky jinde v takové kvalitě neochutnáte – pokud se nevydáte přímo do Střední Asie.

9. Poznejte historii díky jízdě Hop on – Hop off autobusem

Jestli chcete Petrohrad poznávat skutečně důkladně, nezůstávejte u průvodců a přesunu po svých. Na ta nejdůležitější místa se můžete podívat se znalcem a pohodlně Hop on – Hop off autobusem. Vydejte se s ním na celý den nebo několik dní zblízka zkoumejte památky a krásná místa, na která vás zaveze. Nebudete litovat. Tenhle způsob dopravy je příjemný i pro rodiny s dětmi nebo pro starší turisty.

Kazaňská katedrála, Petrohrad, Rusko

10. Zažijte „bílou noc“, kdy slunce nezapadá

Petrohrad už spadá do pásma, v němž od května do července ani přes noc úplně nezapadá slunce. Ať už se rozhodnete pro krásnou a neobvyklou noční procházku, nebo si vyhlédnete společenskou akci a půjdete si „zapařit“, vryjete si do paměti další nezapomenutelný zážitek. Po celém městě se konají koncerty, divadelní vystoupení a další akce. K neopomenutelným záležitostem patří lehce po půlnoci otevírání mostů pro lodní dopravu na řece Něvě.

11. Zavítejte na předměstí

Ač působí některá předměstí některých měst poněkud negativisticky, petrohradské předměstí Tsar’s Village (Tsarskoye Selo), kde se nachází někdejší carská rezidence, se tomuto pravidlu vymyká. K největším zdejším lákadlům patří Kateřinský park a palác s věrnou kopií Jantarové komnaty a Alexandrovský palác a park. Projděte si tu všechno, na co budete mít čas. Krása tady totiž střídá nádheru!

Navštivte Kateřinský park a palác nacházející se na petrohradském předměstí Tsar’s Village a skýtající věrnou kopii Jantarové komnaty.

12. Zajděte si do muzea

A když říkáme do muzea, myslíme tím přímo Ermitáž (Hermitage Museum), což je jedno z největších a nejznámějších muzeí v celém Rusku. Zdejší sbírky byly založeny Kateřinou II. Velikou už v roce 1764, ale veřejnost se k nim dostala až v polovině 19. století. Čekají tu na vás asi tři milióny artefaktů v šesti krásných historických budovách, z toho pět je jich veřejně přístupných. Hlavní vstup je přímo ze Zimního paláce. První čtvrtek v měsíci se sem navíc dostanete zdarma.

Ermitáž – jedno z největších a nejznámějších muzeí v Rusku založené Kateřinou II. Velikou a ukrývající na tři miliony cenných artefaktů.

13. Ztraťte se v ruském Versailles

Ruské Versailles, přesně tak můžeme směle přezdívat kousku země u Petrohradu, kterému jinak oficiálně říkáme Peterhof. Jedná se o zámek a rozsáhlý zámecký park z počátku 18. století s extravagantním vzezřením nápadně připomínajícím pařížské Versailles. Impozantní fasáda Velkého paláce, dvě stovky bronzových soch a dekorativní fontány seberou dech každému návštěvníkovi.

Prostranství Petrhof v Petrohradu, Rusko

14. Nahlédněte do Zimního paláce

Prozkoumat ho můžete tak, jak vám to okolnosti dovolí. Zimní palác byl od 18. století císařským sídlem, ohromí vás svou barokní strukturou, kterou má na svědomí italský architekt, asi 1 500 místností a 2 000 oken. Naprostým skvostem je Malý a Velký trůnní sál, Vojenská galerie roku 1912 nebo Alexandrovský sál.

Zimní palác – bývalé císařské sídlo v barokním stylu disponující přibližně 1500 místnostmi. Navštivte například skvostný Alexandrovský sál.

Tohle sídlo milovali třeba Romanovci, kteří jsou proslulí tím, že – dalo by se říci – zotročovali obyčejný lid pro stavební úpravy na Zimním paláci.

15. Nechte se oslnit Izmajlovským chrámem

Tyrkysová kopule posetá zlatými hvězdami... toť Izmajlovský chrám Nejsvětější Trojice, jenž je k vidění na Trojickém náměstí. Pravoslavný chrám v klasicistním stylu se stavěl od roku 1825 do 1835 podle projektu architekta Vasila Petroviche Stasova.

Izmajlovský chrám v Petrohradu

V roce 1867 se zde oženil slavný ruský spisovatel Fjodor Michajlovič Dostojevskij a od té doby je chrám významným místem pro pořádání svateb. Uvnitř Izmajlovského chrámu je umístěn relikviář s ostatky světce Alexandra Něvského. Interiér je bohatě zdoben mozaikami a náboženskými ikonami.

16. Ochutnejte tenkou palačinku

Jak jednoduchý recept, a tak rozdílná chuť! Tenké ruské palačinky o velikosti lívanců se jmenují bliny a můžete je zakoupit ve stánku na ulici téměř na každém kroku. Bliny se připravují ze směsi pšeničné a pohankové mouky a podobně jako české palačinky se plní sladkou nebo slanou náplní. Klasické bliny mají náplň ze zahuštěného slazeného plnotučného mléka.

Nicméně kromě obyčejného oříškového krému nebo šunky vyzkoušejte netradiční spojení chutí – například bliny s kaviárem a smetanou. Jestliže máte chvilku času, zajděte si na typické palačinky do některé z restaurací, neboť v lepších podnicích jsou bliny ještě kvalitnější a křupavější. Rozdíl v těstě okamžitě poznáte na vlastní chuťové pohárky po prvním kousnutí.

17. Objevte kouzlo místní kuchyně

U jídla ještě chvilku zůstaneme. Když jste v Petrohradu, byl by hřích neokusit některé z národních ruských jídel. Mezi sladkými pokrmy jednoznačně dominují pyšky, jsou podobné našim koblížkům, avšak jsou hodně mastné, posypané cukrem a nemají náplň. Hodně oblíbené jsou rovněž taštičky s mletým masem zvané pelmeně, nebo pirožky, které jsou v Rusku tak skloňovaným pojmem jako u nás buchty.

Ruské pirohy, které se dají zakoupit a ochutnat v Petrohradu

Ruské pirohy se plní rozličnými náplněmi, mají různé velikosti i tvar. Mezi typické ruské polévky patří boršč, kapustová polévka šči, hustá polévka soljanka, kyselo-slaná polévka rassolnik a rybí polévka ucha. A nesmíme zapomenout na ruské národní jídlo šašlik, což je marinované maso grilované na špízu.

18. Zavítejte do zábavního parku

Zábavy není nikdy dost, zvláště pokud cestujete s celou rodinou. Zábavní park Island Divo poskytne dětem i dospělým dokonalé zázemí pro trávení volného času. Jakmile vstoupíte dovnitř, ocitnete se doslova v jiném světě. Areál Island Divo je plný nejrůznějších aktivit pro celou rodinu a nechybí samozřejmě ani pestrá nabídka občerstvení.

Horská dráha v areálu Island Divo v Petrohradu

Největší výhodou je to, že si můžete vybrat, zda si zaplatíte neomezený nebo jednorázový vstup na atrakce, jež se dělí do tří kategorií podle obtížnosti na extrémní, rodinné a dětské. Dospělým doporučujeme vyzkoušet některou z adrenalinových horských drah. Děti budou zase ohromeny pohádkovými kulisami, které dokreslují netradiční atmosféru parku.

19. Plavejte v jakémkoliv počasí

Pro milovníky vody je v Petrohradu připravena skutečná lahůdka. Aquapark Piterland je největší aquapark v Rusku a patří také mezi největší v Evropě. Obrovský krytý komplex s vodními atrakcemi je otevřen celoročně. Špatné počasí vám nebude bránit vodním radovánkám, ať je léto, nebo zima. Za hezkého počasí je otevřena rovněž venkovní část, která je perfektní pro aktivní odpočinek na sluníčku.

Aquapark Piterland v Petrohradu je největším aquaparkem v Rusku.

V aquaparku Piterland na vás čeká adrenalinová zóna se spoustou různých skluzavek a tobogánů, klasický plavecký bazén, bazén simulující mořské vlny, dětský vodní svět, sauny, spa centrum a mnoho dalšího. Součástí areálu je rovněž čtyřpodlažní obchodní pasáž, kino a 7D kino. Pro děti do čtyř let je do aquaparku vstup zdarma.

20. Okuste pravý kaviár

Ač to může být překvapivé, z Ruska pochází nejkvalitnější kaviár na světě. Rybí jikry alias kaviár jsou v gastronomii skutečnou pochoutkou. Existuje několik druhů, nicméně pravý kaviár má černou barvu a vyrábí se z jiker jesetera. Pro někoho luxusní pokrm, v Rusku běžné, i když trochu dražší jídlo.

Pravý petrohradský kaviár je luxusním pokrmem.

Chcete-li ochutnat různé druhy kaviáru na jednom místě, navštivte v Petrohradu podnik Caviar Russia na ulici Nordkapp Vladimirsky. Tento bar se specializuje na servírování černého kaviáru. V nabídce najdete klasické kombinace (toust s máslem a kaviárem) i originální receptury předních petrohradských kuchařů. Kromě jedinečného výběru kaviáru se v baru podávají také tradiční ruské nápoje.

Užijte si Petrohrad se vším všudy

Petrohrad je úchvatné město, v němž si můžete užít pravé a nefalšované Rusko, ale zároveň poznat kulturu Střední Asie prostřednictvím zdejších komunit. Užijte si krásné vyjížďky lodí i vyhlídkovým autobusem, zaměřte na poznávání míst, která vás zajímají. Tak si pobyt tady stoprocentně užijete!

Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
Termíny vyplutí:
od 56 790,- Kč Detail plavby »

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Galveston
od 23 520,- Kč Detail plavby »

USA, Bermudy

Loď: Norwegian Gem
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Boston

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Fort Lauderdale
Termíny vyplutí:
od 14 920,- Kč Detail plavby »

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas
Počet nocí: 3
Přístav vyplutí: Fort Lauderdale

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »