7 nejkrásnějších přístavů ve Středomoří

14. 02. 2017

Valetta

Byla by škoda proplout pěknými místy a ani se na nich pořádně nerozhlédnout. Hned přilehlé okolí některých přístavů totiž ukrývá naprosté skvosty a vy tak můžete snadno přijít k dalším pěkným zážitkům.

1. Rhodos

Samotný ostrov Rhodos je velmi vyhledávanou destinací pro klasickou relaxační, ale i aktivnější dovolenou. Tenhle tropický ráj je totiž nabitý nádhernými plážemi i dechberoucími pamětihodnostmi.

Přístav Mandraki, Řecko

Jakmile vplouváte do přístavu Mandraki ve městě Rhodos, tušíte, že to nebude nic obyčejného. Už to, že vás vítají na sloupech sochy jelena a laně, což jsou symboly města, je neobvyklé. Až se ukotvíte, projděte si při troše času město. Zvlášť jeho stará část vás nadchne, je totiž pod ochranou UNESCO – jestli se někde dochoval středověk ve vší své kráse, tak rozhodně tady. Ničím výjimečným nejsou například budovy ze 14. století.

Milovníci středověké architektury tu budou ve svém živlu. Městské hradby představují mistrovský kousek středověkého pevnostního stavitelství, své kouzlo má i mořská brána na nábřeží obchodního přístavu s reliéfem Panny Marie, Jana Křtitele a svatého Petra. Opomenout v žádném případě nesmíme úchvatný Palác velmistrů, jenž celému přístavu vévodí a činí pohled na něj nezapomenutelným.

Jde o pevnost spojenou s hradbami, která tu stála od 14. století, časem však byla téměř celá poničena, proto se dnes díváme na výsledky rekonstrukcí. Možná se podivíte, proč je jeho součástí znak fašistické strany – Palác velmistrů měl sloužit jako sídlo italského krále Viktora Emanuela III. a následně i vůdce fašistů Benita Mussoliniho.

Nejlepší kavárna

Dostanete-li v průběhu svých toulek chuť na lahodnou kávu a něco sladkého na zub, určitě navštivte historickou kavárnu Mevlana. Kromě kavárny se jedná také o bar, tudíž si zde přijdou na své i příznivci vychlazeného piva a drinků. Co se finančního hlediska týče, nabízí podnik velmi dobrý poměr ceny a kvality. Jistě oceníte otevírací dobu této kavárny/baru, jež je relativně dlouhá – od 9:30 až do 1:00 ranní.

Nejzajímavější muzeum

Chcete-li se dozvědět více o historii Rhodosu, navštivte muzeum Rodos Nature – Folklore Museum. Jedná se sice o menší muzeum, avšak o to útulnější a příjemnější je. Je zaměřeno zejména na novodobější dějiny, ale naleznete zde i artefakty z dob dávnějších. Přední část se věnuje botanické výstavě, zadní část pak výstavě historických předmětů, tudíž se dozvíte spoustu informací z každé oblasti. Výhodou je rovněž nízká cena vstupného, velmi ochotný personál, jenž se snaží, abyste všemu rozuměli a něco si odnesli, a v neposlední řadě stojí za zmínku nižší fluktuace lidí, díky čemuž si můžete vše v klidu prohlédnout.

Nejzajímavější zahrady/park

Pokud zatoužíte po chvilce odpočinku od městského ruchu, zavítejte do tamějšího městského parku - The Municipal Park of Rhodes. Jedná se o největší park ve městě, a dokonce býval parkem královským. Nachází se v blízkosti centra a je častým cílem místních obyvatel jakožto vstup do oázy klidu. Součástí parku je rovněž bývalý královský pavilón, jenž dnes slouží jako knihovna.

Chcete-li kromě odpočinku přírodu také poznávat, navštivte Rodini Park, jenž nabízí spoustu pramenů a stezek obklopených krásnými stromy a keři. Součástí je parku je také menší ZOO, v níž naleznete mnoho chráněných druhů a druhů žijících pouze v tamějších horách.

2. Monako/Monte Carlo

Připlout do přístavu Monte Carlo je zážitek v kteroukoli denní či noční hodinu. Za světla uvidíte nádhernou scenérii plnou luxusních jachet, které mezi sebou bojují o své místo na výsluní, za tmy zase budete mít pocit, že připlouváte do nádherného shluku světélek, jimž dominuje osvětlení zdejšího Grand Casina.

Pokud se tudy budete plavit v květnu, můžete být svědky slavného závodu Gran Prix Monaco. Ale ani když se zde ocitnete kdykoli jindy, nebudete litovat, a to nejen pro krásnou krajinu kolem – nad městem totiž ční zalesněné kopce, ale i proto, že si zdejší přístav „zahrál“ v jedné z bondovek.

Město je prošpikované možnostmi užít si kulturní a společenský život a nabízí spoustu zábavy. Nenechte se ale zmást tím, že jde o město se vším všudy. Při troše snahy tu totiž najdete třeba japonskou nebo exotickou zahradu. Zastavit se v Monte Carlu zkrátka znamená zastavit se v moderním městě.

Nejlepší kavárna

Jste-li zarytými milovníky kávy a nedáte bez ní ani ránu, zavítejte do kavárny Café de Paris, jejíž lokalizace je velmi výhodná, chcete-li prozkoumat město pěšky. Nejedná se pouze o kavárnu, ale i bar, kdy si svůj drink můžete vypít na přilehlé terase. Otevírací doba je velmi vstřícná – od 8:00 až do 2. hodiny ranní; nemusíte tedy nikterak spěchat a můžete si v poklidu vychutnat snídani, oběd, odpolední sladkou tečku například ve formě zmrzliny, i večeři. Nevýhodou tohoto podniku jsou poměrně vysoké ceny, což je však mimo jiné vykompenzováno špičkovým šéfkuchařem.

Nejzajímavější muzeum

Monako není jen o kasinech, naopak zde naleznete i celou řadu muzeí zaměřených na nejrůznější oblasti. Za zmínku stojí například Monaco Top Cars Collection – muzem zaměřené na automobily. Jedná se o původní osobní sbírku monackého prince Rainiera III., která byla kompletována asi 30 let. V současnosti zahrnuje téměř 100 klasických aut, včetně vítězných rallye aut.

Nejzajímavější zahrady/park

Princ Rainier stojí nejen za výše zmíněnou sbírkou aut, ale rovněž i za mimořádným přírodním skvostem – Japanese Gardens (japonské zahrady). Jedná se o perfektní místo, když se chcete „schovat“ před monackými kasiny a mrakodrapy. Japonské zahrady navrhl, jak již název vypovídá, japonský architekt Yasuo Beppu, který tak do knížectví přinesl kousek japonské harmonie a vyrovnanosti. Neváhejte a přijďte si na chvíli zameditovat do této oázy klidu. Navíc, vstup do zahrad je zcela zdarma.

3. Neapol

„Krásná je Neapol…“ zpívá se. A je na tom vážně hodně pravdy. Neapolský přístav patří k těm největším v Itálii a úžasná je na něm zejména jeho poloha, nachází se totiž skutečně blízko centra města, konkrétně blízko Radničního (Piazza Municipio) a Garibaldiho náměstí (Piazza Garibaldi).

Z lodi je to po ukotvení tedy ke krásnému středu města co by kamenem dohodil. Právě na prvním zmíněném náměstí můžete spatřit Nový hrad (Castel Nuovo), což je jeden z významných symbolů města.

Tato nádherná středověká pevnost pochází z 13. -15. století a vidět se v ní dá spojení francouzské gotiky a italsko-španělské renesance. Dřívější sídlo neapolských králů rozhodně stojí za vidění.

Nejlepší kavárna

I když nejste zrovna milovníky pizzy s hordou sýru, můžete si stále dopřát příjemný gurmánský zážitek ve formě kávy a něčeho sladkého k tomu. Navštivte kavárnu Gran Caffe Ciorfito, v níž si z bohatého menu zajisté vyberete. Nabídka občerstvení je mimo jiné přizpůsobená vegetariánům i veganům.

Nejzajímavější muzeum

Za zmínku zajisté stojí Národní archeologické muzem v Neapoli. Jedná se o nejvýznamnější archeologické muzeum v celé Itálii a rovněž o jedno z nejpozoruhodnějších na světě. Zahrnuje artefakty, jež mají původ ve starověkém Řecku a Římě a rovněž v renesančním období. Naleznete zde také nejrůznější mozaiky a artefakty, jež byly zachráněny ze zničených Pompejí či Herculanea.

Nejzajímavější zahrady/park

Především milovníky potápění a podmořského života celkově nadchne podvodní park Gaiola nacházející se u Neapolského zálivu. Park zaujímá asi 42 hektarů zálivu a nabízí podívanou na starověký přístav a svatyně, přičemž jsou všechny objekty situovány pod vodou. Nebojíte-li se prozkoumávat svět pod vodní hladinou, odnesete si nezapomenutelný zážitek.

4. Dubrovník

Milovníci kultury a historie si Dubrovník zamilují, hned jak vystoupí z lodi. Už během připlutí se vám naskytne pohled na typickou architekturu této oblasti s tradičními střechami cihlové barvy. Vřele doporučujeme podívat se po vystoupení z lodi do hloubi tohoto města, které zde vzniklo již ve středověku a dodnes hraje pro celou zemi důležitou roli.

Chorvatské přístavní město Dubrovník

V Dubrovníku můžete obdivovat staletí staré kostely, kláštery a synagogy. A co víc – právě v tomto městě jsou nejdéle provozované lékárny!

Dubrovník mnoha turistům připomíná italské Benátky, jen v trochu menším měřítku a s křivolakými uličkami místo kanálů. Kostely, kašny, romantické uličky a dlážděné uličky, omezený automobilový provoz, venkovní posezení u restaurací… To vše dělá z Dubrovníku oblíbené a klidem protkané město, přístav, v němž stojí za to alespoň na chvíli zakotvit.

Nejlepší kavárna

Chcete-li si alespoň na malou chvíli odpočinout od objevování veškerých krás Dubrovníku, zavítejte do kavárny Cafe Festival, jež se nachází přímo ve středu starého města, na hlavní ulici Stradun. Je tedy pravděpodobné, že právě tuto kavárnu budete mít po cestě. Nicméně, vlivem vysoké fluktuace lidí může být někdy obtížné se do ní dostat. Zajděte si na šálek kávy, výbornou zmrzlinu či sklenku vína. Od 19. hodiny je tamější atmosféra oživena živou hudbou.

Nejzajímavější muzeum

Z historie jistě víte, že se velká část východní Evropy potýkala s komunistickými a socialistickými tendencemi. Výjimkou nebylo ani Chorvatsko. Na tuto skutečnost reagoval Dubrovník v dubnu 2019 otevřením Muzea červené historie, jež slouží ke znázornění 50 let socialistické nadvlády v Chorvatsku. Muzeum zahrnuje několik velkých pokojů skýtajících velké množství artefaktů z komunistické éry. Vzhledem k tomu, že bylo otevřeno poměrně nedávno, je zde v podstatné míře využívána moderní audiovizuální technika. Jistě vás potěší jeho otevírací doba od 9:00 až do 22:00.

Nejzajímavější zahrady/park

Přibližně 16 km severozápadně od Dubrovníku se nachází malá vesnička Trsteno, jež má pouze kolem 240 obyvatel. Nicméně, v minulosti se jednalo o tamější kulturní centrum a ráj smetánky. Navíc zde vznikl unikátní park a zahrady. Zaujme vás jak po technické stránce díky propracovanému závlahovému systému, tak po stránce botanické, neboť zde naleznete unikátní druhy rostlin, díky kterým místo slouží jako základna biologického ústavu Chorvatské akademie věd. Navíc v parku přezimuje několik druhů ptáků. I příznivci architektury si přijdou na své; k vidění je zde několik soch či vodních fontán.

5. Málaga

Málaga je díky svému příjemnému klimatu jedním z nejoblíbenějších turistických cílů Iberského poloostrova. Město a jeho blízké okolí je lákavé i tím, že nabízí od všeho něco – trochu kultury, architektury, pěkné přírody a pláže.

Přístav Málagy má ráz spíše moderního charakteru se hojným zeleným stromořadím, což je rozhodně příjemný a svěží pohled. Po připlutí neváhejte a vydejte se do centra města.

Tam totiž najdete pěkné spletité uličky, na Starém městě narazíte na nejednu připomínku dob císaře Augusta. Jde například o několikrát předělávané hradby, amfiteátr a další. Dál můžete spatřit jednu z nejznámějších býčích arén ve Španělsku. A následně je to od ní jen kousek k hlavní pláži Málagy – k Playa la Malagueta. Co byste ve městě však rozhodně neměli minout, je Picassovo muzeum s více než dvěma stovkami děl tohoto umělce a katedrála Catedral de la Encarnación. Nezapomeňte také ochutnat zdejší vyhlášené víno!

Nejlepší kavárna

Pro chvíle odpočinku výborně poslouží kavárna Cafe Tramezzino, v níž si můžete vychutnat šálek lahodné kávy se zákuskem či jiné pokrmy dne. V tomto podniku velmi dbají na čerstvost surovin – místy se může zdát, že suroviny právě přivezli ze zahrádky. Na své si přijdou i vegetariáni, vegani a bezlepkáři.

Nejzajímavější muzeum

V tomto ohledu stojí určitě za zmínku výše jmenované Picassovo muzeum skýtající více než 200 děl tohoto umělce. Muzeum bylo v březnu 2017 poupraveno, aby lépe odpovídalo potřebám a přáním návštěvníků a rovněž došlo k rozšíření informací týkajících se děl. Kromě světově známých Picassových děl jsou zde k vidění i díla méně známá. Nejedná se jen tak o nějakou podívanou, nýbrž je vám umožněno nahlédnout hluboko „pod obraz“ a dozvědět se více o umělcových pocitech a podnětech při tvorbě daného díla.

Nejzajímavější zahrady/park

Chcete-li se na chvíli zastavit a pouze nasávat okolní atmosféru, udělejte si zastávku v místním parku – Parque de Malaga – jenž se nachází přímo v centru města a jenž je hojně využíván místními obyvateli toužícími po úniku od města, frmolu a hluku. Park nabízí podívanou na skvostné zahrady, mnoho laviček k posezení, fontány, místa vyhrazené pro vaše ratolesti a v neposlední řadě venkovní divadlo.

6. Malta/Valleta

Při vplutí do přístavu ve Valletě můžete snadno propadnout dojmu, že jste cestovali v čase a mezitím, co jste se plavili na moři, odsud vymizela moderní civilizace. Spatříte tu sice nějaké to vozidlo a výdobytek dnešní doby, ale obojí vám tu bude připadat nepatřičně – vzhledem k tomu, že většinu vaší kapacity vnímání zabere nádherná stará zástavba.

Přístavní město Valetta

Valleta vznikla v 16. století a původně sloužila jako místo odpočinku vojáků a poutníků. A právě taková atmosféra na vás dýchne, jen co vystoupíte z lodi. Tak krásná, starobylá a poklidná. Je to právě ona atmosféra, díky níž se město objevilo v nejednom filmu.

Podél přístavu se táhne staré opevnění a najdete tu i krásná místečka na chvilkové posezení. Když budete mít čas a vydáte se dál do města, určitě projděte pěší zónu Triq-il Republikka, kde se nachází nespočet obchůdků s oblečením a suvenýry i restaurací a kaváren.

Milujete-li doby dávno minulé, pak vás Valleta jistě okouzlí.

Nejlepší kavárna

Budete-li ze starobylého okolí unaveni, zavítejte do o něco modernější kavárny Lot Sixty One, v níž si můžete zakoupit kávu z čerstvě namletých zrn. Právě čerstvost je v podniku vyzdvihována. Rovněž si můžete vybrat něco dobrého na zub z tamější bohaté nabídky; ať už se jedná třeba o muffiny, croissanty či müsli tyčinky.

Nejzajímavější muzeum

Zajímáte-li se o dějiny, zejména o druhou světovou válku, určitě navštivte muzeum Lascaris War Rooms. Jedná se o podzemní komplex tunelů a komor, který Malťanům sloužil jako vojenské ústředí v době druhé světové války. Účelem byla samozřejmě ochrana ostrova. Později byl komplex využíván organizací NATO a poté byl zpřístupněn veřejnosti.

Nejzajímavější zahrady/park

Zastavte se a užijte si alespoň chvíli v místě, jež přímo překypuje zelení; jedná se o Upper Barrakka Gardens – zahrady, které vznikly již v roce 1651. Usaďte se na jednu z mnoha laviček a pozorujte monumentální výletní lodě díky výhledu na přístav Grand Harbour či obdivujte sochy významných osobností zdobících park. Jedním z nejvýznačnějších děl je replika bronzové sochy zobrazující tři děti ulice dle knihy Bídníci od Victora Huga.

7. Marseille

O Marseille se říká, že je to brána do oblasti Provence. V tomto městě najdeme druhý největší francouzský přístav a kromě toho skvostné památky odkazující k bohaté historii, která se zde začala psát už před dvěma tisíciletími.

Marseille

Přístav samotný je krásný až malebný a najdeme v něm spoustu obchůdků, kavárniček a restaurací. Je to místo, kde potkáte chudé i bohaté, rybáře i podnikatele a vysoce postavené osoby. Tak krásně tu je, že to sem všechny láká. O úžasnou a nezapomenutelnou atmosféru místa se stará i dominanta města, bazilika Panny Marie Strážné na vrchu Garde, která údajně chrání všechny rybářské lodě v přístavu.

Rubrika: přístavy

Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
Termíny vyplutí:
od 56 950,- Kč Detail plavby »

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Galveston
od 23 080,- Kč Detail plavby »

USA, Bermudy

Loď: Norwegian Gem
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Boston

USA, Bahamy

Loď: Allure of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Port Canaveral
Termíny vyplutí:
od 17 830,- Kč Detail plavby »

USA, Bahamy

Loď: Allure of the Seas
Počet nocí: 3
Přístav vyplutí: Port Canaveral

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »