Jako z Pohádek tisíce a jedné noci: Plavba na Arabský poloostrov v doprovodu českého delegáta

16. 10. 2018

Abú Zabí je druhým nejlidnatějším městem v SAE.

Není nic jednoduššího, než se sem vypravit v rámci atraktivní plavby. Po celou dobu vám bude k dispozici česky hovořící delegát.

  • Mohlo by vás zajímat: Více informací o dalších destinacích, kde vás bude doprovázet česky hovořící delegát, najdete zde.

Bude o vás královsky postaráno

Samozřejmostí je i letenka z Prahy do Dubaje a zpět, bohatá plná penze přímo na lodi a využít můžete třeba i objednávkovou službu do kajuty. Pokud cestujete s potomky, ti jistě ocení dětské a mládežnické kluby, kde bude o jejich zábavu královsky postaráno, a vy si odpočinete v lázních. Jste spíš kulturně ladění? Pak se zúčastněte společenských a sportovních akcí (důležitý je dress code, přečtěte si proto, jak se na lodích oblékat). Během plavby na Arabský poloostrov poznáte překrásná místa, kterým dominují zajímavé památky a přírodní úkazy. Která to jsou? Prozradíme.

Dubaj – království mrakodrapů

Během plavby lodí na Arabský poloostrov začnete svou cestu v překrásné Dubaji. Že už jste navštívili spoustu míst a jen máloco vás dokáže doopravdy překvapit? Pak jste asi ještě nebyli v Dubaji – místě splněných snů, překrásných pláží, obřích mrakodrapů a nakupování. Dubaj, to je, když vedle luxusního sporťáku „parkuje“ přežvýkavec a některé bankomaty zde nevydávají peníze, ale opravdové zlato. Existuje spousta dalších důvodů, proč se vypravit právě sem.

Panorama Burdž al-Arab v Dubaji.

A co všechno v Dubaji vidět? Vaší pozornosti jistě nesmí uniknout mrakodrap a luxusní hotel Burdž al-Arab (v arabštině: برج العرب, v angličtině: Arabian Tower či Burj Al Arab), který najdete v Dubajské čtvrti Džumeira. Podle těch, kteří hotel navštívili, jde o jeden z nejluxusnějších hotelů na světě. Mezi další zajímavosti této stavby patří jistě skutečnost, že je vybudována na umělém ostrově, který stojí jen 280 metrů od pobřeží Perského zálivu. Za noc tady zaplatíte od jednoho do dvaceti osmi tisíc dolarů. Vyhlášená je tady i tamní restaurace, kde v minulosti vařil jeden z českých kuchařů - David Valíček.

Že se vám ze vší té moderny zatočila hlava? A co takhle poznat Dubaj z tak trošku jiného, poněkud staršího a pomalejšího pohledu? Doslova jako stvořená je pro takové poznávání historická čtvrť Al Fahidi, kterou můžete znát také pod označením Bastakiya. Oblast je jednou z nejstarších ve městě. Její historie se datuje do počátku 20. století. Prohlídka této oblasti nabízí okouzlující pohled na Dubaj z dob dávno minulých. Obdivovat tady můžete tradiční větrné věže, rušná nádvoří a bludiště klikatících se uliček.

Vodní taxi v Dubaji pro nakupování na Souk Madinat.

Mezi další důvody, proč Dubaj navštívit patří třeba nakupování. Nakupování v Dubaji se absolutně vymyká všemu, co jste doposud viděli a zažili. Zastavte se třeba v nákupním centru Souk Madinat, kde vás po uměle vytvořených točitých vodních cestách sveze od jednoho obchodu k druhému tradiční vodní taxi. A nezapomeňte ani na nákup suvenýrů, lepší výběr nikde nenajdete. Že vám po nákupech vyhládlo? Zamiřte do některé z tisíce restaurací a pochutnejte si na kvalitním jídle za velmi příznivou cenu.

Pláže a relax v Dubaji na sluníčku.

Odpočinout si následně můžete na překrásných plážích, které vám dají zapomenout na každodenní strasti a starosti. Do vašeho hledáčku se jistě dostanou také tři uměle vybudované ostrovy ve tvaru palem a obří mrakodrapy. Říká se, že čtvrtina stavebních jeřábů z celého světa je využívána právě tady. Mezi další atrakce Dubaje patří uměle vybudovaná sjezdovka, obří vodní park Wild Wadi, přírodní pouštní rezervace nebo unikátní zlaté trhy. Dubaj je zkrátka místem splněných přání a těch nejtajnějších snů.

Omán – místo písečných dun, památek, skvělého jídla a adrenalinu

Součástí plavby lodí zeměmi černého zlata je také Omán. Omán je velký přibližně jako tři České republiky a 80 % země tvoří poušť. Počítejte s tím, že je zcela odlišný například od zmíněné Dubaje, kterou tvoří lesy mrakodrapů. Tady se na tradiční arabskou kulturu nezapomnělo a dýchá na vás prakticky na každém kroku.

Mešita sultána Kábuse v Muscatu, Omán.

Pokud milujete starobylé památky, jistě nevynechejte návštěvu mešity sultána Kábuse (Sultan Qaboos Grand Mosque). Stavba se rozkládá na 40 000 m2 a celková plocha areálu je ještě 10x větší. Pokud vám to časové možnosti dovolí, jistě navštivte také vnitřek mešity. Mešita je totiž překrásně zdobená a důraz je zde kladen i na ty nejmenší detaily. Za zmínku jistě stojí obří koberec v hlavním sálu, jehož plochu můžeme přirovnat k dvěma fotbalovým hřištím. Impozantní je také jeho váha. Prý má neuvěřitelných 21 tun!

Nevynechejte ani další dominantu Ománu – hrad Jabrín, který je považován za nejvyšší a jeden z nejkrásnějších hradů Ománu. Hrad najdete v polopouštní krajině na jih od města Bahla. U vstupu vás hned na první pohled zaujmou dvě velká děla, ale až ze samotného nádvoří si uvědomíte velikost a monumentálnost této překrásné památky. Hrad je přístupný také zevnitř, takže se zde můžete projít celou řadou dobově vybavených místností.

Během svých toulek Ománem zamiřte také do jeho hlavního města – Maskatu (arabsky: مسقط Masqaṭ ; anglicky: Muscat), které se nachází na východě Arabského poloostrova na pobřeží Ománského zálivu. Jde o vládní sídlo sultanátu a významný přístav. Mezi jeho největší zajímavosti patří arabské domy – muzeum Bajt Nadir, nájemní byt Bajt Grajza, francouzské velvyslanectví Bajt Fransa, velvyslanectví USA Bajt Zawawi, pevnosti z 16. století a královský mramorový palác na pobřeží ze 70. let 20. století. 

Pokud chcete návštěvu památek prostřídat, užijte si třeba výlet na velbloudech, koních nebo čtyřkolkách do pouště. Jde o nezapomenutelný zážitek, který je povětšinou doplněný o návštěvu tradičních pouštních vesnic s ochutnávkou místních specialit. A u ománských specialit ještě na chvíli zůstaneme. Zamiřte do některé z místních restaurací a ochutnejte třeba biriyani na různé způsoby nebo různé druhy kebabů, hummus, či pečené kuře tandoori. Pokud ještě nemáte dost, další občerstvení na vás čeká na palubě lodí.

Okolí Muscatu v Ománu je jako stvořené pro výlety do pouště a k vodě.

Po návštěvě hlavních dominant Ománu vás čeká cesta do přístavního města Khasab, které leží v severní části Sultanátu, na poloostrově Musandam, odděleném od pevninské části země Spojenými arabskými emiráty. Khasab je malé přístavní město, které obývá asi 18 000 stálých obyvatel. Je zde ale zajímavá směsice kultur a národností. Pro své zálivy podobné fjordům, kam se můžete vydat na výlet prostřednictvím tradiční arabské plachetnice, se mu někdy přezdívá „Norská Arábie“.

Khasab a krajina tzv. Norské Arábie.

A co si v Khasabu rozhodně nesmíte nechat ujít? Jistě návštěvu stejnojmenné pevnosti, která potěší zejména milovníky historie a ty, kteří se chtějí o přístavním městě dozvědět maximum informací. Za krátkou zastávku pak určitě stojí i muzeum se sbírkou archeologických artefaktů a rukodělných výrobků. Ze samotného přístavu vyplouvají tradiční dřevěné lodě - takzvané dhow, které nabízejí vyhlídkové plavby za rozervaným pobřežím s pozorování delfínů a mořských ptáků.

Tradiční ománská plachetnice Dhow

Na člunu se můžete vydat také na Telegrafický ostrov, na kterém byla ve druhé polovině 19. století provozovaná telegrafická stanice v úseku mezi Bahrajnem a Bombají. Oblíbenou aktivitou jsou i vyjížďky terénními auty na horu Jabal Samhan a do přírodní rezervace, která ji obklopuje.

Abu Zabí – luxus, přepych a pouštní kultura

Posledním místem, kde společně zakotvíte, je Abu Dhabí. Cesta sem bude poměrně dlouhá, z velké většiny ji ale absolvujete v noci (přečtěte si též, co rozhodně nedělat během dnů na moři). Abú Zabí (též Abu Dhabi, arabsky أبو ظبي‎‎ Abū Ẓabī) je hlavní město Spojených arabských emirátů, ležící na březích Perského zálivu v centrální části země. Abú Zabí je synonymem pro nejbohatší, největší a nejlidnatější emirát. I přesto si však udržuje mystickou tvář starobylé pouštní kultury. Pyšní se ale také širokými bulváry, které lemují parky, zářivě bílé mešity a luxusní palácové hotely s mezinárodní kuchyní.

V rámci itineráře plavby po Arabském poloostrově navštívíte luxusní okruh F1 na ostrově Yas, jehož součástí je také přilehlý zábavní park. Najdete tady nejrychlejší horskou dráhu světa, ale svézt se můžete také simulátory monopostů F1 nebo si vyzkoušet, jaké to je sedět v opravdovém Ferrari a projíždět se skutečným okruhem.

Odraz vody u mešity šejka Zayeda v Abu Zábí.

Že bylo toho adrenalinu příliš? Smysly uklidníte návštěvou mešity šejka Zayeda, která je postavena z mramoru, kamene, zlata i polodrahokamů a pojme až 41 tisíc lidí. Projít se můžete také po Abú Dhabi Corniche, který začíná u prezidentského paláce ve čtvrti Al Ras Al Akhdar na jihozápadě. Bulvár končí až u okraje kontejnerového překladiště s nákupní galerií Mina Center na severovýchodě. Jeho celková délka dosahuje neuvěřitelných 11 kilometrů.

V Abú Zabí je také nespočet překrásných pláží, které lemuje bílý písek a průzračné moře. Zajímavým zážitkem je i návštěva nemocnice pro dravé ptáky královské rodiny, aquapark  Yas Water World nebo prohlídka jednoho z nejdražších hotelů světa – sedmihvězdičkového Emirates Palace.


Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
Termíny vyplutí:
od 56 790,- Kč Detail plavby »

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Galveston
od 23 520,- Kč Detail plavby »

USA, Bermudy

Loď: Norwegian Gem
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Boston

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Fort Lauderdale
Termíny vyplutí:
od 14 920,- Kč Detail plavby »

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas
Počet nocí: 3
Přístav vyplutí: Fort Lauderdale

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »