21 tipů, jak se stravovat na plavbě lodí

04. 08. 2017

Stravování na lodi – užijte si společnost i vynikající speciality

Aktualizováno 26. 8. 2019 - Bohatými bufety a pokojovým servisem pouze vše začíná. Pojďme se společně podívat na 14 21 způsobů, jak si lze na okružních a zaoceánských plavbách vychutnat jídlo.

Jezte přímo na pokoji

Objednat si z menu pokojového servisu nebo si zajít do bufetu? Pokojový servis má často limitovanou nabídku jídel, naopak v bufetu si můžete nabrat, co hrdlo ráčí. Není ani překážkou si jídlo vzít k sobě na pokoj a sníst si ho na balkoně s nádherným výhledem.

Vytvořit si tak můžete svůj vlastní pokojový servis. Další možností je si nechat zaslat vaše nedojedené jídlo z oběda nebo večeře přímo na pokoj. Jakmile se vrátíte z noční zábavy, vaše jídlo bude připravené na pokoji. Doporučujeme však alespoň jednou hlavní jídelnu využít a získat požitek z kvalitního servisu. Této zkušenosti zajisté nebudete litovat a určitě vám bude i více chutnat.

Nechte si připravit jídlo podle gusta

Kuchaři na každé výletní lodi ví, že cestující mají individuální požadavky na své jídlo. Oblíbené jsou proto bohaté bufety, kde si každý nabere, co mu chutná. Pokud si však chcete nechat připravit speciální jídlo, stačí, když uvidíte ingredience v menu. Z nich vám kuchaři rádi připraví, co budete chtít.

Mlsejte zmrzlinu zcela zdarma

Máte sladký zub? Například na lodích Liberty of the Seas, Freedom of the Seas a Independence of the Seas je možno v kabině 6305 získat 2 vouchery na zmrzlinu zdarma každý den po dobu celé plavby. Kabina je laděna do kovbojského stylu a zmrzlina je přímo vynikající.

Stravování na lodi – vyberte si z bohaté nabídky čerstvých surovin a chodů na baru.

Kombinujte nabídku jídla

Není od věci si ráno na snídani s sebou zabalit trochu čokoládových cereálií. Ty následně v poledne využít jako posyp pro zmrzlinu. Takto se z vaší běžné zmrzliny stane přímo královská, kterou vám bude závidět každý cestující.

Zabalte si jídlo na výlet do přístavů

Pokud se nacházíte v přístavu, který vám dovolí vzít si jídlo z lodi (často americké a karibské přístavy), ušetřete peníze a zabalte si oběd s sebou. Sendvič, ovoce a sušenky zaženou hlad v případě, že se budete nacházet na túře a v okolí nebude nic k zakoupení. Ochutnávání lokální kuchyně je součástí zážitku, pro rychlé doplnění energie však záložní svačina vždy přijde vhod.

Přivezte si své oblíbené pití

Každý cestující má ve svém základním balíčku zaplaceno pití z celodenně přístupného bufetu. Pokud si budete chtít dát drink u bazénu, je nutno za něj zaplatit. Zde je výhodné si s sebou zabalit různé šumivé tablety a sirupy, které dodají vaší čerstvé vodě na chuti. Vhodné je také zabalit si své oblíbené čaje a kávu.

Stravování na lodi – vychutnejte si snídani při východu slunce

První večer si udělejte hostinu

Je všeobecně známo, že první večer většina cestujících na lodi vyrazí do luxusní restaurace oslavit začátek své plavby. Přesně na tohle myslí i běžné restaurace, které první večer nemají dostatek hostů. Využít tak můžete jimi nabízených lákadel. Slevy, lahve vína zdarma, výhodné menu. Vaše oslava tak může být přímo grandiózní.

Dejte si burrito ke snídaní

Necítíte se dnes na další chod ovoce, vajíček a slaniny ke snídaní? Málo cestujících ví, že restaurace, jako AquaSpa na lodích Celebrity nebo O´Sheehan´s na lodích Norwagian Cruise  nabízejí chutné netradiční nabídky snídaně. Není tedy nutno se držet snídaňového menu veřejných bufetů a jídelen.

Vybírejte, co hrdlo ráčí

Na výletní lodi nenajdete placení za talíř, proto ani poplatky za sdílení vašeho chodu neexistují. Objednávejte tedy to, co chcete a sdílejte chutě výborné kuchyně s vaší drahou polovičkou a dětmi. Máte jen chuť na něco malého? Využijte dětských menu a objednejte si malý desert. Limitování na tříchodové menu zde neplatí.

Jak se na lodi stravovat zdravě?

Již v době rezervace specifikujte své stravovací požadavky; máte-li intoleranci na lepek, laktózu aj., sdělte to jednoduše personálu. Každý den si dejte pořádnou porci salátu; na lodi najdete bezmeznou nabídku čerstvého ovoce i zeleniny, které vás perfektně zasytí. Pokud máte oblíbené pochutiny, bez kterých nevydržíte, určitě si je přibalte s sebou.

Budete-li si chtít dát tepelně upravenou zeleninu, zvolte tu připravenou v páře, nikoli na oleji. Vyhněte se odpoledním dortíkům a sušenkám, ačkoliv k tomu káva či čaj přímo nabádají. Vhodnou alternativou je čerstvé ovoce, případně – pokud vás bude opravdu honit mlsná – zmrzlina. Věříme, že večer na „suchu“ bude obtížné vydržet; nicméně, snažte se alespoň značně omezit příjem alkoholu a pijte dostatek vody.

Stravujete-li se ve skupině, objednejte si vše hned

Kuchyňský personál se snaží všechny příslušníky skupiny udržet na stejném chodu. Pokud si tedy budete chtít dát něco jiného než ostatní, budete muset vyčkat, až dokončí současný chod. Je-li to tedy možné, domluvte se společně a vše objednejte již na začátku.

Stravování na lodi – nejen kulinářský požitek, ale rovněž i gastronomická show

Využijte bezplatné nabídky pamlsků ke kávě

Den bez čaje a kávy jako pro vás by nebyl? V případě zvolení vybraných linek je lze mít po celý den zcela zdarma. K samotné kávě následně dostanete i sušenky a sladkosti, co hrdlo ráčí. Často také naleznete v podnicích zdarma saláty, čerstvé ovoce, koláče a koblihy.

Nakoukněte předem do menu

Věděli jste, že každá jídelna na lodi plánuje svá jídla na týden dopředu? Cestující si tak mohou naplánovat své návštěvy restaurací podle toho, zda jim podávané jídlo vyhovuje. Navštivte recepci a požádejte o týdenní menu, jistě vám ho rádi zprostředkují. 

Vhodně se oblékněte

Jak se obléknout do restaurace na lodi? Mrkněte se do našeho podrobného průvodce oblékání na plavbách. Každá lodní společnost to má jinak. Obecně je však vhodné vzít si s sebou oblek či smoking. Na lodi totiž často narazíte na fotografy, případně také na kapitána lodi. Některé lodě v této souvislosti nabízející žehlící služby či dokonce smokingy zapůjčují.

Hlídejte si speciality dne a akce

Není výjimkou, že se restaurace snaží přilákat cestující zajímavými a netradičními kulinářskými zážitky. Doporučujeme prostudovat si agendu plavby a každý večer se podívat, co se nabízí na další den. Takto budete mít přehled o všem dění v restauracích a nevynecháte ani jednu specialitu. Často je potřeba si zarezervovat místo.

Vyřešte rodinné jídlo rychlovkou

Společné večeře, snídaně i obědy jsou důležitou součástí každé rodiny. Jestli je budete dodržovat i na plavbě je na vás. V případě večerního programu stačí před večeří zajít do bufetu, zakoupit kousek pizzy nebo objednat z pokojového servisu bagety pro celou rodinu. Tímto získáte čas a můžete si naplno užít váš rodinný program mimo restauraci a jídelnu.

Stravování na lodi – vychutnejte si jednotlivé chody i s vašimi ratolestmi.

Vyberte si čas večeře, který vám nejvíce vyhovuje

Obvykle jsou na plavbách nabízeny dva časové úseky, kdy můžete večeřet v hlavní jídelně, jeden bývá kolem 17:30, druhý pak kolem 20:30 – 21:00. Pokud však zjistíte, že vám namísto zamluveného termínu vyhovuje jiný, není problém jej změnit. Problematické by to bylo pouze tehdy, kdyby v onen jiný čas nebylo místo k sezení. Budete-li mít hlad v ještě pozdějších hodinách, můžete využít lodní bufet, který je mnohdy přístupný 24 hodin denně. Někdy se však nachází v jiné části lodi než běžný bufet.

Stůl pro dva si rezervujte s předstihem

V jídelnách nebývá mnoho stolů pro páry, neboť lidé raději večeří ve velkých skupinách a užívají si navzájem svou přítomnost. Pokud jste tedy například na líbánkách či jen toužíte po troše soukromí, vyřešte tuto situaci co nejrychleji; jedná se totiž o stoly, které se zaplní téměř ihned.

V případě, že sedíte u stolu společného (většinou pro 4-8 osob), ale s ostatními účastníky si příliš nerozumíte, je možno si stůl vyměnit. Bylo by vhodné to udělat již první den.

Seznamte se s personálem

Členové lodního kuchyňského personálu jsou jedni z nejmilejších lidí na palubě a budou se o vás opravdu náležitě starat. Na oplátku byste se měli starat i vy o ně; chovejte se rovněž přátelsky a na konci plavby nezapomeňte na štědré dýško, čímž od vás personál určitým způsobem obdrží zpětnou vazbu. Navíc, vesměs se jedná o multikulturní tým, díky němuž si můžete vyslechnout zajímavé příběhy.

Objednejte si oblíbená jídla dvakrát

Každý milujeme jiné chutě. Pokud narazíte při plavbě na své oblíbené jídlo, pak neváhejte a udělejte vše pro to, aby na vaší další plavbě přesně toto jídlo bylo. Kontaktujte organizátory plavby a vyřiďte jim váš požadavek. Jistě se budou snažit, aby byl splněn.

Vyzkoušejte místní speciality

Není nutné, abyste po celý čas plavby setrvávali pouze u oblíbených a známých jídel. Využijte této jedinečné příležitosti a vyzkoušejte také speciality z místní kuchyně. Tím, že máte částku za stravu již zahrnutou v ceně, není nutné se tolik omezovat. Třeba si najdete nové oblíbené jídlo.


Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
Termíny vyplutí:
od 56 790,- Kč Detail plavby »

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Galveston
od 23 520,- Kč Detail plavby »

USA, Bermudy

Loď: Norwegian Gem
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Boston

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Fort Lauderdale
Termíny vyplutí:
od 14 920,- Kč Detail plavby »

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas
Počet nocí: 3
Přístav vyplutí: Fort Lauderdale

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »