Poprvé na lodi: co vás čeká a jak nepodcenit přípravu

14. 12. 2016

bigstock-Cruise-Ship-Cruise-Liners-On--106788644

1. Dobře si načasujte příjezd do přístavu i případné zastávky

Promyslete, co budete dělat, když do přístavu dorazíte o několik hodin dříve – nastudujte si, co se dá v místě zažít, jestli je zde něco k vidění. Totéž udělejte i s místy zastávek, pokud nebudete po celou dobu s delegátem, který vás bude provádět.

2. Nedávejte dýška v barech

Jakmile si zajdete na lodi do baru na drink, nebuďte štědří a nedávejte dýško. Většina velkých společností má tak nastavená pravidla, že v ceně už je automaticky započítáno dýško ve výši 15 % z celkové ceny na účtu. I když vám přijde obsluha naprosto fantastická, takto už ji odměňovat nemusíte.

3. Zjistěte, s jakými službami můžete počítat

Přejete si, aby vám obsluha donesla do kajuty šampaňské s jahodami, ale platit nebudete, protože máte vše v ceně? Pozor na to, nemusí to tak být. Dobře prozkoumejte, na co všechno na lodi nárok máte a na co naopak ne, ať si nekazíte pobyt případnými nedorozuměními.

  • 10 důvodů, proč je plavba lepší než klasická dovolená

4. Zabalte si chytře

Marně si lámete hlavu tím, jak se vám všechny věci, které si s sebou chcete vzít, vejdou do zavazadla? Zjistěte si, co všechno je na lodi k dispozici zdarma nebo za poplatek, ať si nemusíte dělat zbytečné starosti tohoto rázu. V kufru vám pak zbyde místo na jiné propriety. Na moderních výletních lodích dnes seženete snad vše, co potřebujete a chcete.

5. Pozor na dresscode

Ač by se mohlo zdát, že je jedno, co budete mít po celou dobu pobytu na lodi na sobě, pravda je jiná. V některých podnicích a na některých akcích je styl oblečení předepsán, proto zjišťujte s dostatečným předstihem, jestli vám stačí to, co jste si s sebou plánovali vzít.

bigstock-Close-up-Of-Elegance-Male-Hand-130679174

6. Jezte s mírou

Na lodi rozhodně nebudete trpět hlady, zvlášť ne, pokud máte zajištěno „all you can eat“ stravování. V tom případě ale nezapomeňte vyvážit příjem vhodným výdejem energie, místo výtahu choďte po schodech a hýbejte se. Zajděte si třeba do posilovny. Nemyslíme to nijak zle, ale mohlo by vám být z přemíry jídla, kterému jen těžko člověk odolává, špatně.

7. Vyhněte se potížím s jídlem v den nalodění

V den nalodění to není úplně jednoduché, například s jídlem. Dorazíte do přístavu a může to trvat i pěkně dlouho, než se dostanete do kajuty. S časovou prodlevou přichází hlad a to si pište, že v hlavní restauraci bude fronta, že byste v ní prostáli půl dne.

Zvolte si pro první občerstvení menší, vedlejší, postranní podniky, kde sice třeba nedostanete tři chody, ale najíte se bez nervů v zástupu dalších hladových cestujících. Na lepší a objemnější jídlo si zajdete později, až prvotní nápor poleví.

bigstock-Interior-of-restaurant-19395623

8. Probádejte loď ještě před naloděním

První den na ohromné lodi může být nepříjemný i v tom, že nemáte tušení, jak se dostat do restaurace, do posilovny, do bazénu, k baru a nakonec i zpátky do své kajuty. Zkušení cestovatelé se tomu snaží vyhnout, a proto pár dní před vyplutím loď alespoň teoreticky poznávají. Vědí pak, že na večeři by měli jít do toho a toho patra, na drink se stavit o tři patra níž a zpátky se vrátit tudy nebo tudy.

9. Mějte v povědomí bezpečnostní předpisy

Abyste mohli dodržovat daná pravidla, která na lodi platí, musíte si je nejprve přečíst. To samé platí i o bezpečnosti a třeba i případné evakuaci. Je bláhové konejšit se tím, že zrovna s vaší lodí se nic nestane.

Nechceme malovat čerta na zeď, ale stát se může kdykoli cokoli a s jakýmkoli dopravním prostředkem. Nastudováním předpisů se aspoň trochu připravíte i na nepříjemné události, které mohou nastat, a vyhnete se tak maximální míře paniky, kterou by vaše hlava automaticky spustila.

10. Naplánujte si aktivity

Nebylo by nic horšího než se nalodit a odstartovat vytouženou dovolenou příšernou nudou a pocitem, že nevíte, co máte dělat. Promyslete, kdy kam půjdete, kde se najíte a jakých společenských akcí se budete chtít zúčastnit. Rámcový plán, který na místě vyladíte k dokonalosti, vám přijde maximálně vhod.


Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
Termíny vyplutí:
od 56 790,- Kč Detail plavby »

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Galveston
od 23 520,- Kč Detail plavby »

USA, Bermudy

Loď: Norwegian Gem
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Boston

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Fort Lauderdale
Termíny vyplutí:
od 14 920,- Kč Detail plavby »

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas
Počet nocí: 3
Přístav vyplutí: Fort Lauderdale

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »