7 nejkrásnějších přístavů v severní Evropě

13. 03. 2017

 Zatímco jedni by jižní krajiny nevyměnili za nic na světě, pro druhé je sever Evropy jediným myslitelným cílem, když dojde na plánování dovolené. Severní část našeho kontinentu má nádhernou a specifickou přírodu – všechny ty fjordy, masivy a moře vás nenechají v klidu. Zároveň jsou také nádherná severská města, která se zase pyšní typickou architekturou. Zavítejme teď společně do sedmi nejkrásnějších přístavů na severu a přesvědčme se o tom!

Stockholm (Švédsko)

Kde jinde začít než ve švédské metropoli? Toto město si získává obdiv u turistů ze všech koutů světa, ale vy, kteří se plavíte na výletní lodi (10 cool důvodů, proč se plavit na moři), nemusíte udělat ani krok, abyste pochopili, že tady je skutečně krásně. Už při vplouvání do přístavu se totiž můžete těšit na okouzlující místa v blízkosti. Přivítají vás moderní budovy, které ke každému přístavu patří. Jen kousek za nimi ale začíná Stockholm se vším všudy.

Přístav Stockholm, Švédsko

Na Staré Město je to z přístavu asi pět kilometrů, kterých rozhodně nebudete litovat, ať už je půjdete pěšky, nebo se rozhodnete svézt se hromadnou dopravou či taxi. Srdce Stockholmu se před vámi ihned otevře a nabídne vám pohled na krásné kostely, na Královský palác nebo náměstí s tradičními kupeckými domy. Věříme, že Stockholm si vás během několika málo okamžiků získá.

Flåm (Norsko)

Na našem výčtu rozhodně nesmí chybět norský přístav Flåm, který se nachází neuvěřitelně hluboko v Norsku, a přesto u moře. Je jedním z těch nejkrásnějších přístavů ve fjordech. Ke břehu, který omývá moře, je to přes 200 kilometrů. Malebná vesnička leží na vnitřním konci Aurlandfjordu, jenž je součástí známého Sognefjordu. Z větších měst je odsud nejblíže asi Bergen, od kterého Flåm dělí zhruba 160 kilometrů.

Zaoceánské lodě plavící se u norského fjordu Sognefjord

Připlutí do Flåmu je kouzelné od začátku až do konce. Dlouho totiž plujete fjordem, vidíte vodu a masivy, oproti nimž si připadáte neuvěřitelně malí. V přístavu vás přivítá několik typických severských domků v pestrých barvách, které utvářejí zdejší ráz. Až 450 tisíc turistů, kteří sem ročně přijedou, potvrdí, že to tu vypadá jako v pohádce. Tak si ji naplno vychutnejte!

Alesund (Norsko)

Podobné, avšak o něco větší a rozmanitější, je město Alesund. Při vplutí do přístavu vidíte starší a velmi dobře udržované domy i moderní stavby, které však nepůsobí nijak rušivě. Na promenádě podél břehu se míhají cyklisté i chodci. Ačkoli je město počtem obyvatel velké jako běžné české okresní město, panuje tu docela rodinná atmosféra. A ačkoli jsme na severu, je tato atmosféra velmi hřejivá.

Na Alesundu je nesmírně zvláštní to, že se rozprostírá na třech ostrovech propojených mosty. Zároveň je město v dokonalém sepětí s přírodou, takže to, že jste v centru, neznamená, že byste za chvíli nemohli stát v lůně přírody, šlapat do hor nebo se kochat vodní hladinou mezi nimi. Tady si Skandinávii leckdo zamiluje.

Geiranger (Norsko)

Víte, jak jsme u Flåmu psali, že se v něm lidé cítí jako v pohádce? O Geirangeru, přístavním městečku, jež je součástí Geirangerfjordu, to platí minimálně dvojnásob. Geiranger patří k těm nejfotogeničtějším místům v celém Norsku a není milovníka Skandinávie, který by odsud neměl fotografii – buď z údolí, nebo z vyhlídky nad fjordem.

Pohled na lodě kotvicí u fjordu u městečka Geiranger, Norsko

Ke krásnému městečku Geiranger doplujete fjordem, který si vás svou drsnou krásou dokonale podmaní. Jakmile se vylodíte, rozhodně se projděte a podívejte se na tradiční severský kostelík, případně – pokud vám to čas dovolí – vyšplhejte výš a užijte si pohled na fjord shora.

Helsingborg (Švédsko)

A jsme zpátky ve Švédsku. Konkrétně v jeho jihozápadní části, při severním ústí průlivu Öresund. Jedno z nejstarších měst Švédska nabízí pohled na krásné staré budovy, příkladem za všechny může být radnice s nádhernými věžemi. Proto neváhejte a projděte se nejen po přístavu, kde se nacházejí moderní budovy často fungující jako logistické body.

Přístav Helsingborg, Švédsko

Kromě radnice se nezapomeňte podívat také na věž Kärnan, pozůstatek středověkého hradu, na náměstí Stortorget a hrázděné domy ze 17. a 18. století v ulici Norra Storgatan. I samotná procházka po nábřeží je pěkný zážitek.

Helsinky (Finsko)

K nejkrásnějším přístavům a přístavním městům v severní Evropě bez okolků zařadíme i finskou metropoli Helsinky. Přivítá vás empírová architektura, a pokud se vydáte z přístavu hlouběji do centra, užijete si fascinující podívanou na příjemně vyhlížející empír, neorenesanci a neoklasicismus. Zdejší starší budovy působí velmi vznešeným dojmem, rozhodně tu ale najdete i moderní domy.

Noční scenérie města Helsinky, Finsko

V Helsinkách se rozhodně musíte podívat na pevnost Suomelinna, katedrálu, Senátní náměstí a na Starou tržnici. Je tu opravdu velké množství zajímavých míst, výčet tím tedy nekončí. Nebojte se a vykročte z přístavu vstříc báječné atmosféře hlavního města Finska!

Oslo (Norsko)

Jen tak se vám nestane, že vás při připlutí ve městě přivítá samotná radnice. V norské metropoli to tak je. Funkcionalistická budova z 30. let, v níž se každoročně udílí Nobelova cena míru, se pyšní dvěma 66 metrů vysokými věžemi a jednou zvonkohrou, kterou si určitě vyslechněte.

Přístav Oslo, Norsko

Budete-li mít dostatek času, vydejte se ve městě ke Královskému paláci, který stojí jen kousek od přístavu, k hradu a pevnosti Akershus, k budově norského parlamentu Stortinget nebo k Muzeu Fram, v němž je vystavena celá stejnojmenná loď, s níž se badatel Roald Amundsen plavil do Antarktidy.

Oslo vás ohromí většinou vkusnou kombinací starších a moderních budov i poněkud jinou atmosférou, než jakou byste v hlavním městě čekali.

Rubrika: přístavy

Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Bermudy, Britské Panenské ostrovy,...

Loď: Norwegian Getaway | Nocí: 12| Vyplutí: New York
Termíny vyplutí:
od 37 680,- Kč Detail plavby »

USA, Kolumbie, Panama, Kostarika,...

Loď: Norwegian Encore | Nocí: 21| Vyplutí: Miami
Termíny vyplutí:
od 53 280,- Kč Detail plavby »

USA, Kolumbie, Panama, Kostarika, Guatemala, Mexiko, Kanada

Loď: Norwegian Encore
Počet nocí: 21
Přístav vyplutí: Miami

Portoriko, Americké Panenské ostrovy,...

Loď: Norwegian Viva | Nocí: 19| Vyplutí: San Juan
Termíny vyplutí:
od 43 970,- Kč Detail plavby »

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »