Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

31. 03. 2020

Katedrála sv. Louise v odrazu skla - Fort-de France, Plavby Martinik

Nejvýznamnějším místem na ostrově, který obývá asi 400 000 osob, je hlavní město Fort-de-France, jeden z nejhezčích přístavů Karibiku. Právě tady se soustředí asi čtvrtina všech obyvatel. Turisté ho ale znají jako důležitý přístav, ze kterého si můžou vybrat některou z nabízených plaveb po Karibiku. Podívejte se, co všechno ve Fort-de-France musíte vidět a navštívit, když se sem dostanete.

Jestli jste někdy byli na Francouzské riviéře, nejspíš vám to tu právě tuto lokalitu bude připomínat. Malá lázeňská městečka s kolonádami tady ale mají navíc pěkně exotický nádech. Pláže vás tu přivítají široké, ale na celém ostrově najdete i maličké a opuštěné, na kterých je radost strávit aspoň pár hodin v dokonalém klidu.

Exotická krása pláží na Martiniku, Karibik

Náš tip: Co je na ostrově zajímavé, kde najdete sopku nebo jak je to s teplotami? Zjistěte víc praktických informací o Martiniku! A Martiniku byl věnován i jeden díl Cestománie – sice 18 let staré, ale stále kvalitní video.

Nejlepší pláže, na které rozhodně musíte

Lili’s Beach – tu si opravdu nesmíte nechat ujít. Jde totiž o nejbáječnější pláž na Martiniku, ale hlavně je to jedna z nejkrásnějších pláží jižní části Karibiku. Budete si tu připadat bez přehánění jako v ráji. Pláž je totiž součástí luxusního resortu a neméně luxusní jsou třeba drinky, které si tu můžete dát.

Anse Dufour – skvostná pláž, na kterou se vyplatí vyjet 10 kilometrů za Fort-de-France. Jemný písek i kameny, průzračná voda v kombinaci s bujnou vegetací jen o kousek dál na břehu, to je něco, na co jen tak nezapomenete.

Les Salines Beach – asi 10 kilometrů od Fort-de-France najdete taky dlouhou pláž, kde si můžete najít svoje místečko a udělat si pohodlí i mezi palmami. K dispozici jsou restaurace, takže se odsud nemusíte hnout, dokud vás k tomu nedonutí takové okolnosti jako třeba odlet.

Les Salines Beach, Martinik.

Teplota a klima v průběhu roku

Klima na ostrově je tropického rázu s určitými oceánskými vlivy, jež tropy zmírňují. Od ledna do června panuje období sucha, kdy průměrné teploty dosahují 25-32 °C, od července do prosince pak období vlhka s denními teplotami kolem 24-29°C. Průměrná teplota vody je 28 °C, tudíž zde můžete šnorchlovat po celý rok. Nicméně, v období od května do listopadu se ostrov potýká s obdobím hurikánů.

Nejlepší místa pro šnorchlování

Ta nejlepší místa pro šnorchlování se nachází v jihozápadní části ostrova; jedná se o Anse Dufour, Anse Noire a Anses D’Arlet.

Anse Dufour

Anse Dufour je považována za jednu z nejautentičtějších pláží Martiniku. Průzračná voda, bílý písek a barevné rybářské domečky každým rokem lákají davy turistů. Cesta z hlavního města Fort-de-France zabere při mírném provozu cca. 40 minut. Začít šnorchlovat můžete z jakéhokoliv místa pláže. Celkově je zde mnoho k vidění, avšak většina zájemců o šnorchlování touží vidět rozmanité barevné korály, mořské houby a určité zástupce mořské fauny, kam spadají i unikátní mořské želvy. Mějte však na paměti, že v souvislosti s mořskými želvami je nutno dodržovat několik pravidel – nelovit je, nesahat na ně ani jejich krunýř a poskytovat jim dostatek prostoru, pokud směřují k povrchu hladiny, aby se mohly nadechnout.

Anse Noire

Přibližně po 10 minutách pěší chůze z Anse Dufour dorazíte na další úchvatné místo pro šnorchlování – Anse Noire. Fyzicky zdatnější jedinci mohou mezi těmito místy přeplavat. Stejně jako v předchozím případě, cesta z hlavního města trvá asi 40 minut za mírného provozu. Na rozdíl od Anse Dufour disponuje oblast černým sopečným pískem a bohatou vegetací. Šnorchlovat můžete z jakéhokoliv místa na pláži. Ačkoliv je mořské dno kamenité, vyvinulo se zde několik druhů mořských hub, menších korálů a rovněž specifických zástupců mořské fauny. Centrální část zálivu je sice podstatně chudší na ryby, je zde však větší pravděpodobnost, že narazíte na jedinečné mořské želvy, kdy i zde musíte respektovat určitá pravidla.

Palma na pláží Anse Noire, kde je černý sopečný písek.

Anses D’Arlet 

Vzhledem k tomu, že se Anses D’Arlet nachází v téže oblasti jako Anse Dufour a Anse Noire, i v tomto případě trvá cesta z hlavního města kolem 40 minut za mírného provozu. Příznivci šnorchlování zde mohou ve velkém zkoumat skalnaté oblasti pod mořskou hladinou či husté porosty mořské trávy. Mořská tráva značně pokrývá jinak písčité mořské dno. Podvodní živočichové se vyskytují především v blízkosti pobřeží. Rovněž i zde jsou k vidění mořské želvy, které přitahuje klid a teplejší voda.

V blízkosti všech výše zmíněných míst se nachází určitá restaurační a ubytovací zařízení. Nabídka může být sice limitovaná, ale rozhodně budete mít kde přespat.

Skalnaté podvodní oblasti, hojný výskyt mořské trávy či mořské želvy? V Anses D’Arlet můžete mít vše!

V blízkosti všech výše zmíněných míst se nachází určitá restaurační a ubytovací zařízení. Nabídka může být sice limitovaná, ale rozhodně budete mít kde přespat.

Místa, která stojí za pozornost

Botanická zahrada Jardin de Balata – známá botanická zahrada se rozkládá na třech hektarech a najdeme ji Route de Balata, asi 10 kilometrů za hlavním městem ostrova. Zahrada je soukromá, ale turistům je otevřená denně. Vznikla už v roce 1982 a o 4 roky začala přijímat návštěvníky. V botanické zahradě je k vidění na 3 tisíce druhů exotických rostlin z celého světa, z toho 300 druhů palem.

Botanická zahrada Jardin de Balata, Fort-de-France, Martinik

Katedrála sv. Louise – katedrála stojí přímo ve Fort-de-France, a to už od poloviny 17. století. Neměla ale úplně jednoduchý osud a podobu, ve které ji známe dnes, získala kvůli přírodním živlům až ke konci 19. století. Právě tehdy se moudré hlavy rozhodli postavit ji z odolnější materiálů, z litiny a železobetonu, aby případným katastrofám snáz odolávala. Postavena byla v novorománském stylu a je 58 metrů vysoká. Místní jsou pyšní na nádherné osvětlení interiéru nebo na oltář a kazatelnu z 19. století.

Katedrála sv. Louis - Fort-de-France, Martinik.

Výrobna rumu v Tartanu – zatímco dříve se na Martiniku rum vyráběl ve velkém asi ve 150 palírnách, jen desítka z nich funguje dodnes. Jednou z nejznámějších je destilerka v Tartanu a rumy z Martiniku patří k těm vůbec nejlepším, které svět poznal. Rumy se zde vyrábějí výhradně z cukrové třtiny a nabízejí obsah alkoholu 49 %. Jejich historie začíná na konci 17. století, kdy místní přišli na to, že zbytky šťáva z cukrové třtiny a melasa jsou skvělé pro fermentování a pálení.

Náš tip: Udělejte si výlet lodí na některý z dalších karibských ostrovů, na které se dostanete jen po vodě!

Přístaviště jacht a malých lodí ve Fort-de-France v Martiniku.


Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
Termíny vyplutí:
od 56 950,- Kč Detail plavby »

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Galveston
od 23 080,- Kč Detail plavby »

USA, Bermudy

Loď: Norwegian Gem
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Boston

USA, Bahamy

Loď: Allure of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Port Canaveral
Termíny vyplutí:
od 17 830,- Kč Detail plavby »

USA, Bahamy

Loď: Allure of the Seas
Počet nocí: 3
Přístav vyplutí: Port Canaveral

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »

Plavba lodí Řeckem: Antické památky, které stojí vidět

Plavba lodí Řeckem: Antické památky, které stojí vidět

Řecku je ne nadarmo přezdíváno „kolébka evropské civilizace“. Víte, na jaké antické skvosty se v něm těšit? více »