Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

31. 01. 2020

Balení na plavbu po moři

Připravili jsme pro vás rychlý přehled, co byste neměli před plavbou doma zapomenout.

Nezbytnosti, které potřebujete, abyste se plavby mohli zúčastnit

Platné cestovní doklady

Ani na loď vás nepustí bez platného občanského průkazu nebo cestovního pasu. S dostatečným předstihem si tedy zkontrolujte, zda jsou vaše cestovní doklady platné, případně zažádejte o nové. Některé státy totiž vyžadují platnost cestovních dokladů ještě 6 měsíců po vašem návratu do rodné domoviny.

Vhodná zavazadla

Na lodích není tolik místa, abyste si sem mohli přivézt několik obřích kufrů. Proto se snažte všechny nezbytnosti umístit do jednoho většího kufru a kompaktního příručního zavazadla, které lze v případě potřeby složit na menší rozměr. Do příručního zavazadla si zabalte zejména ty věci, díky nimž si budete moct užívat zábavu na lodi plnými doušky ještě před tím, než vám doručí kufr do kajuty. Nejčastěji se jedná o plavky, krém na opalování a něco ke čtení. V souvislosti s plavkami je na místě také lehký přehoz přes plavky. Příruční zavazadlo navíc zajisté využijete i v rámci různých výletů a exkurzí na souši – například na suvenýry, které tak nebudete muset nosit nekomfortně v několika taškách.

Zdravotnické a toaletní potřeby

Lékárnička

Na lodích samozřejmě bývají k dispozici lékaři i s veškerým potřebným vybavením, přesto je dobré mít s sebou lékárničku z domu. Tu vybavte léky, jež pravidelně užíváte, ale i tabletkami, které si vezmete v případě nečekané střevní příhody, nachlazení nebo alergie. Nezapomeňte ani na pouzdro s manikúrou, náplasti nebo desinfekci.

Červená cestovní lékarnička

Opalovací prostředky

Většinu času budete určitě trávit na palubě lodi, nikoli v její kajutě. Proto si s sebou nezapomeňte přibalit odpovídající opalovací prostředky s dostatečným ochranným faktorem. Takový úpal nebo pokožka spálená od ostrého sluníčka nejsou nic výjimečného, ale ani příjemného. Účinným řešením jsou také přípravky s výtažky z Aloe Vera. Můžete si zakoupit i praktickou variantu ve spreji. Zapomenout byste neměli ani na pokrývku hlavy, která bude rovněž působit jako trendy doplněk.

Opalovací krém s sluneční brýle na pláži

Oděvy a obuv

Formální oděv

Plavba lodí samozřejmě není žádná módní přehlídka. Nicméně, podstatná část lodních společností vyžaduje během večera o něco formálnější oděv; dokonce i džíny mohou být přípustné pouze v některých případech. Formální oděv je důležitým aspektem zejména tehdy, jsou-li na lodi pořádány společenské večery. Doporučujeme tedy, aby si muži sbalili oblek a ženy šaty či kostýmek.

Formální pánský oděv na loď

Vhodně zvolená obuv

Je zcela nepravděpodobné, že byste si na plavbu zapomněli sbalit žabky, avšak myslete na všechny aktivity, jichž se na lodí můžete zúčastnit. Určitě si s sebou vezměte tenisky, které využijete například při šplhání na horolezeckou stěnu či při tréninku v posilovně. Dále stojí za zmínku formální obuv na společenské večery, tedy mokasíny pro pány a lodičky pro dámy. V neposlední řadě myslete i na rozličné exkurze podél pobřeží, na něž se budou skvěle hodit uzavřené boty s protiskluzovou podrážkou.

Prací prostředky

Na lodích si sice můžete nechat vyprat, obvykle ale za tuto službu zaplatíte poměrně vysoký poplatek. Proto je dobré přibalit si do kufru sáček pracího prostředku nebo kousek mýdla, díky němuž můžete operativně odstranit skvrnu od večeře či červeného vína.

Spreje určené k narovnání prádla

Ve své kajutě určitě nenajdete žehličku, a to zejména z důvodu dodržování pravidel požární ochrany. Pořiďte si sprej proto sloužící k narovnání prádla. Ten se aplikuje na vlhké prádlo a prostřednictvím natahování látky se prádlo posléze narovná.

Pašmína

Večery na lodi mohou být vlivem povětrnostních podmínek trochu chladnější. Přibalte si proto praktickou pašmínu. Poslouží vám nejen v případě chladného počasí, ale lze ji využít také jako podložku na pláž! Nemáte-li pašmínu, postačí zajisté i obyčejný svetr.

Barevná pašmína

Různé předměty související s moderními technologiemi, zábavou aj.

Nabíječky a baterky

Na lodi se vám jistojistě naskytne mnoho momentů, které budete chtít zachytit alespoň prostřednictvím čočky fotoaparátu. Ať už fotíte klasickým foťákem nebo mobilem, nezapomeňte si sebou přibalit dostatečné množství baterií a veškeré nabíječky.

Voděodolná pouzdra na zařízení

Pokud nechcete skončit pouze s funkční nabíječkou, pořiďte si pro svá zařízení voděodolné obaly, které je ochrání před potenciálním zničením. Pořízení takovýchto obalů je zajisté levnější než koupě nového mobilního telefonu, tabletu aj.

Voděodolný obal na mobilní telefon

    Cestovní redukce do zásuvky

    Ne všechny kajuty lodí musí být nutně vybaveny klasickými zástrčkami, které známe z domova. Proto je dobré, přibalit si s sebou cestovní adaptér, fungující jako redukce. Bez téhle vychytávky by vám byly bohužel veškeré nabíječky z domu k ničemu.

    Dalekohled a podvodní kamera

    V tomto případě se samozřejmě nejedná o nezbytnosti, bez kterých byste se na plavbě neobešli, nakonec však budete více než rádi, že jste si tyto předměty přibalili. Udělejte si výhled z lodi ještě úchvatnější či zachyťte své podvodní dobrodružství, které si tak budete moci kdykoli připomenout.

    Podvodní kamera

    Nezbytnosti pro klidný spánek

    První noc či dvě vám může být šplouchání moře a narážení vln do přídě lodi příjemné. Po nějaké době vás to ale může rušit z klidného spánku. Proto doporučujeme vybavit se špunty do uší. Ale třeba je ani nebudete muset využít. 

    Oblíbená kniha

    Pokud ale budete potřebovat trochu toho klidu a soukromí, najděte si na palubě odlehlejší místo a ponořte se do čtení oblíbené knížky. Dokážete si představit lepší odpočinek?

    Oblíbená kniha na plavbu lodí.

    Hotovost

    V případě výletů a exkurzí na pobřeží je zvykem obdarovat průvodce, řidiče autobusu a jiné alespoň symbolickým spropitným. Nezapomeňte si pro takové případy vzít s sebou menší finanční obnos v hotovostní podobě, neboť s kartou toho bohužel mnoho nesvedete.


    Vybíráme to nejlepší z plaveb

    USA, Mexiko, Belize, Honduras

    Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
    Termíny vyplutí:
    od 56 950,- Kč Detail plavby »

    USA, Mexiko, Belize, Honduras

    Loď: Norwegian Prima
    Počet nocí: 7
    Přístav vyplutí: Galveston
    od 23 080,- Kč Detail plavby »

    USA, Bermudy

    Loď: Norwegian Gem
    Počet nocí: 7
    Přístav vyplutí: Boston

    USA, Bahamy

    Loď: Allure of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Port Canaveral
    Termíny vyplutí:
    od 17 830,- Kč Detail plavby »

    USA, Bahamy

    Loď: Allure of the Seas
    Počet nocí: 3
    Přístav vyplutí: Port Canaveral

    « zpět na hlavní stránku

    Proč cestovat s námi?

    • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
    • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
    • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
    • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
    • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

    Newsletter

    Chcete dostávat naše novinky mailem?

    Objevte kouzlo cestování lodí

    další články »
    Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

    Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

    Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

    Oddysey of the Seas

    Oddysey of the Seas

    Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

    Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

    Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

    Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »

    Plavba lodí Řeckem: Antické památky, které stojí vidět

    Plavba lodí Řeckem: Antické památky, které stojí vidět

    Řecku je ne nadarmo přezdíváno „kolébka evropské civilizace“. Víte, na jaké antické skvosty se v něm těšit? více »