Francouzská Polynésie: co dělat, vidět a nenechat si ujít

24. 09. 2018

Francouzská Polynésie a Bora Bora - výletní lodí do samotného ráje na zemi

Francouzská Polynésie může být skutečným rájem na zemi, když budete vědět, kam se podívat a co rozhodně neponechat neviděné. Navíc můžete jednoduše objevit i zákoutí, ve kterých budete úplně sami. A co teprve když vás poveze obří výletní loď, která vám zajistí luxusní zázemí, ze kterého vždycky jen vystoupíte a pak se na něj vrátíte, aniž byste museli měnit hotel? Na takovou plavbu už nikdy nezapomenete. Co vás čeká v jednotlivých místech?

Moorea

Víte, že..?

  • Moorea leží jen pár kilometrů od Tahiti a letecká trasa spojující tyto dva ostrovy patří k těm nejkratším na světě?
  • Oproti Tahiti je tu větší klid a oproti Bora Bora zase levněji.
  • Na ostrově si na své přijdou turisti, když vyrazí do vnitrozemí, plážoví „povaleči“ i milovníci vodních sportů, když se budou držet u pobřeží.
  • Z lagun se tu zvedá neuvěřitelných osm hor, které vytváří nezapomenutelné scenérie.
  • Ve zdejších delfíním centru si můžete klidně zaplavat a hrát s delfíny.

Francouzská Polynésie - kostely a další duchovní stavby a památky

Nejlepší pláže, na které rozhodně musíte

Temae Beach – nejlepší na východním pobřeží ostrova Moorea je údajně tou nejširší v celé Francouzské Polynésii. Kromě báječného poležení na pláži je toto místo oblíbenou lokalitou vyznavačů šnorchlování. Připravte se na to, že tu o víkendech bývá pořádně nabito. Jinak je to ale s průzračnou a příjemně teplou vodou kousek ráje na zemi. Pozor, ne celá pláž je pro veřejnost.

Ta’ahiamanu Beach – další skvost ostrova je jednou z mála pláží, která je celá určená veřejnosti. Během všedních dnů si tu užijete i klid, o víkendech už to bude horší. I tak ale užší pláž s běloučkým vyhřátým pískem stojí za hřích, a to i pro milovníky šnorchlování, kteří mohou obdivovat zdejší korály. Návštěvu této pláže doporučujeme třeba jako příjemnou zastávku během poznávání dalších krás ostrova.

Tiahura Beach – nad hlavami budete mít vzrostlé palmy, pod sebou teploučký písek, před sebou božský výhled na lagunu. Ať už se rozhodnete tady poležet či šnorchlovat, nebo se projít, neuděláte chybu. Milovníky šnorchlování potěší přítomnost ostrůvku Motu Tiahura, stejně tak dobrodruhy nadchne vyjížďka na kajaku. Tady si nádherné chvíle užije každý.

Místa, která stojí za pozornost

Belvedere – chcete si vyrazit aspoň na krátký výlet? Půjčte si auto nebo čtyřkolku a zajeďte se podívat na vyhlídku Belvedere, kterou najdete takřka ve středu ostrova. Odsud si užijete neuvěřitelně okouzlující výhled na okolí, na zdejší bujnou vegetaci, úctyhodné hory a vodu. Na této vyhlídce, která je mimochodem v nadmořské výšce 219 metrů, si uděláte o ostrově Moorea kompletní obrázek.

Lagoonarium – nedaleko Motu Ahi najdete želvy, rejnoky a celé stovky ryb. Řeč je o lagunáriu. Nastupte si do loďky a dojeďte na místa, kde budete moct nerušeně pozorovat živočichy v jejich přirozeném prostředí a třeba si s nimi i zaplavat. K dispozici budete mít průvodce. Dvakrát denně můžete sledovat i krmení zvířat.

Marae – pokud máte rádi historii a pozůstatky z dávných dob, navštivte místo s názvem Marae. Základy a zbytky starobylé stavby najdete po krátké procházce džunglí. Jde o další báječné zpestření a tak trochu jiný zážitek, který si z ostrova můžete odvézt.

Raiatea

Víte, že..?

  • Raiatea je druhý největší ostrov Francouzské Polynésie.
  • Na ostrově je posvátné místo Marae Taputapuatea, což je nejdůležitější kultovní místo celé východní Francouzské Polynésie.
  • Nachází se zde hora Mt. Temehani, na které roste zdejší endemit – Tiare apetahi. Jde o metr vysokou bíle kvetoucí rostlinu.
  • Raiatea si nese přezdívku „vanilkový ostrov“, protože na něm najdeme vanilkové plantáže.
  • Ostrov je pro mnohé symbolem nejlepšího jachtingu a plachtění.

Raiatea - druhý největší ostrov Francouzské Polynésie přezdívaný jako vanilkový

Nejlepší pláže, na které rozhodně musíte

Ostrov samotný nemá pláže, na ty se místní a turisté vydávají na ostrovy a ostrůvky poblíž.

Místa, která stojí za pozornost

Hibiscus Foundation for Protected Turtle Species – máte rádi želvy? Pak se jeďte podívat na ty, které unikly krutému osudu, jenž obvykle začíná v rybářských sítích. Více než 1 300 želv je tady ošetřeno a vypuštěno do chráněného prostoru, kde je můžete pozorovat. Za poplatek si dokonce můžete pojmenovat tu „svou“.

Hane – pokud chcete poznat trochu té civilizace, vypravte se třeba do městečka Hane, kde kromě přítomnosti můžete objevit i minulost. Najdete tu totiž archeologické naleziště, jehož poklady se datují do doby 250-300 let n. l. A kromě toho je tu i malé muzeum věnované moři a plavbě po něm, konkrétně kánoím a jejich vývoji.

Anaho Bay – pokochejte se krásou zálivu a výhledem z něj na korálový šelf v Masquesas. Určitě stravte pár příjemných okamžiků na zdejší pláži s bílým pískem a jen tak si užívejte ráje.

Bora Bora

Víte, že..?

  • Známou siluetu ostrova tvoří dvě hory – Mount Pahia a Mount Otemanu.
  • Název ostrova vzniklo z výrazu „pora pora“, což můžeme přeložit jako „prvorozený“.
  • Během 2. světové války měli na ostrově vojenskou základnu Spojené státy.
  • Nachází se zde několik starobylých chrámů. Milovníci historie je mohou objevovat.
  • Ostrov je podle všeho nejdražší turistickou destinací na světě. Cena za týdenní pobyt se může vyšplhat na několik stovek tisíc korun.

Nejlepší pláže, na které rozhodně musíte

Matira Beach – pláž, která patří k těm nejkrásnějším na světě, byste určitě navštívit měli. Konkrétně je podle CNN osmou nejhezčí na planetě. Leží na Matira Point, nejjižnějším cípu ostrova, a kromě teploučkého písku si tu užijete taky blízkost rozsáhlých lagun s pozvolným svažováním. Ujít můžete i desítky metrů a vodu budete mít stále do pasu, na druhou stranu snadno poznáte místa, ve kterých je hloubka – voda se ze světle tyrkysové rázem změní v tmavě modrou.

Bora Bora, Matira Beach - teploučký písek a laguny na osmé nejhezčí pláži planety

Four Seasons Resort – k resortu patřící pláž se nachází na soukromém ostrůvku, který je od pobřeží vzdálený asi 15 minut jízdy na lodi. Užijete si z ní mimo jiné ten nejlepší pohled na Mount Otemanu. Pro milovníky vodních sportů je tu speciální kus pláže, aby se s ostatními návštěvníky pláže příliš nerušili.

Beach at the Conrad – dva dlouhé pásy světlého písku, který svádí k tomu, abyste si do něj lehli, přímo u laguny s průzračnou vodou, to je další nádherná pláž ostrova.

Místa, která stojí za pozornost

Vaitape – budete-li se chtít vydat mezi místní a poznat trochu toho zdejšího ruchu, pak pro vás bude ideálním cílem hlavní město ostrova. Nachází se na jeho západním pobřeží a užijete si tu krásnou procházku. Najdete tu to, co v každém městě – jen v menším. Banky, policii, veřejné telefony, zdravotní středisko, lékárnu, benzínky, banky…

Marine Museum – pokud máte rádi muzea, zajděte do jednoho stoprocentně tematického, tedy do Muzea námořnictví na severu ostrova. Otevřeno je jen na vyžádání a jen během všedních dní, prohlídka ale stojí za to. Zhlédnout tu můžete třeba na 40 starobylých lodí i moderních kánoí nebo rybářských loděk.

WWII Guns – sedm obřích děl, která tu zbyla po amerických vojácích, připomíná druhou světovou válku a boj Spojených států proti Japonsku. Je ale poměrně těžké je najít. Nejlepší je půjčit si čtyřkolku a vydat se do kopců nad Matira Point, Fitiiu Point a další.

Nuku Hiva

Víte, že..?

  • Ostrovu se říká taky Tajuplný ostrov.
  • Ve středu ostrova je jeho nejvyšší hora – Tekao. Měří 1 224 metrů.
  • Na ostrově najdete třetí nejvyšší vodopád na světě, Hakaui Valley.
  • V porovnání s ostatními ostrovy není bohatý na vegetaci a nemá tak pestrou přírodu. Obdivuhodné jsou ale podvodní jeskyně s bohatým životem.
  • Ve zdejší katedrále Notre Dame najdete dřevěné a kamenné sochy sesbírané po souostroví.

Nejlepší pláže, na které rozhodně musíte

Na ostrově sice pláže jsou, spíš je však využívají místní a nejde o pláže v tom smyslu, v jakém byste je očekávali. Nuku Hiva je zajímavý ostrov pro krátký výlet, na relax na pláži si ale spíš vyberte jinou lokalitu Francouzské Polynésie.

Francouzská Polynésie, Nuku Hiva - Tajuplný ostrov chlubící se katedrálou Notre Dame

Místa, která stojí za pozornost

Hatiheu Bay – místo v severní části ostrova, které si oblíbil skotský spisovatel Robert Louis Stevenson. Dříve se zde, ještě před křesťanstvím, uskutečňovaly obřady a dodnes je tu místo, kde se rituálně tančilo.

Taiohae – hlavní město ostrova se schovává ve stínu 864 metrů vysoké hory Mount Muake na jižním pobřeží. Nabízí to, co všechna městečka na souostroví, a kromě toho navíc ještě katedrálu Notre Dame, kterou jsme zmínili výše.

Anaho Bay – maličká, ale malebná vesnička s katolickým kostelem v čele zálivu. Údajně jde v kombinaci s členitými zelenými horami o jedno z nejhezčích míst na světě.

Francouzská Polynésie, Nuku Hiva - kamenné sochy z celého souostroví

Fakarava

Víte, že..?

  • Tento ostrov společně s dalšími šesti blízkými je pod ochranou UNESCO – najdeme tu totiž mimořádně vzácnou faunu a flóru.
  • Nachází se zde dvě hlavní vesnice – Tumakohua a Rotoava.
  • Jde o druhý největší atol ve Francouzské Polynésii.
  • Poblíž vesnice Rotoava stojí kamenný maják, který je nápadně podobný mayským pyramidám v Mexiku. Pochází ale z roku 1957.
  • Ostrov vyhledávají především potápěči a milovníci šnorchlování. Podmínky jsou tu ideální.

Nejlepší pláže, na které rozhodně musíte

Pláže na ostrově Fakarava jsou neobyčejně nádherné. Jednu najdete u cesty PK asi 12 kilometrů jižně od vesnice Rotoava. PK9 je zase označení pro jednu z nejkrásnějších pláží celého Pacifiku – a hned poznáte proč.

Francouzská Polynésie, Fakarava - nádherné pláže pro milovníky potápění a šnorchlování.

Místa, která stojí za pozornost

Maják u vesnice Rotoava – ten už jsme zmínili výše. Dodáme ale, že dnes už nefunguje, ovšem v případě nebezpečí by na jeho vrcholu místní rozdělali oheň, aby varovali ostatní atoly, že je něco špatně.

Tetamanu a Rotoava – hlavní vesnice ostrova představují civilizaci a jsou tak malebné, že byste do nich určitě měli aspoň na chvíli zamířit.

Rangiroa

Víte, že..?

  • Rangiroa patří k největším korálovým ostrovům planety.
  • Na ostrově žijí asi 3 000 obyvatel a jsou tu jen dvě vesnice.
  • Spousta lidí, kteří zde žijí, se živí zpracováním perel.
  • Ostrov tvoří dohromady přes 70 ostrůvků oddělených vodními kanály.
  • Rangiroa je potápěčský ráj. Zahlédnout tu dokonce můžete i žraloky.

Nejkrásnější pláže, na které rozhodně musíte

Na hlavním ostrově najdete jednu velmi dobrou písečnou pláž, na které v pohodě strávíte celý den. Pro ještě větší exotiku se ale vydejte do lagun a na menší ostrůvky v okolí, kde objevíte skutečný ráj.

Kia Ora Sauvage – tady můžete zažít šnorchlovací nebe, ale taky prolenošit den na pláži, pod nádhernými vzrostlými palmami a u tyrkysové vody oceánu. Na půjčeném kajaku se můžete podívat na okolní ostrůvky, kde objevíte nejedno báječné romantické zákoutí. Pozor, ostrov je soukromý.

Blue Lagoon – na západě ostrova Rangiroa najdete Blue Lagoon, nádherné místo, které jako by snad ani nebylo z našeho světa. Projděte se po souši pod palmami a užijte si dosyta okouzlující lokalitu. Pozor, některá místa jsou kamenitá a nepředstavují tak úplně ideální zázemí pro den u vody.

Místa, která stojí za pozornost

Gauguins’s Pearl Farm – chcete vidět, čím vším musí projít perly, než se s nimi začne obchodovat? Podívejte se na místo, kde vám to ukážou profesionálové na slovo vzatí. V obchůdku si tu rovnou můžete i nějaké koupit a přivézt si skutečně typický suvenýr.

Avatoru – jedna ze dvou vesnic na atolu. Najdete zde kromě nějakého toho krámku taky poštu a banku. A samozřejmě zdejší obyvatele.

Tiputa – druhá vesnice je administrativním centrem atolu, je tu taky pár kostelů.

Dolphin Viewpoint – Jestli chce na vlastní oči vidět delfíny, pak sem prostě musíte.  Místo se nachází nedaleko vesnice Tiputa, od ní ho dělí jenom kanál.

Huahine

Víte, že ..?

  • Na ostrově si užijete spíš jen komorní společnost. Ubytovací zařízení by se takřka dala spočítat na prstech obou rukou.
  • Je zde mnohem levněji než třeba na Bora Bora. Často se tak míří spíš batůžkáři a nezávislí cestovatelé.
  • Huahine milují vyznavači šnorchlování a potápěči. Pořád je na co se tu dívat.
  • Na ostrově se ve velkém pěstuje vanilka, najdete tu i políčka s melouny, grepy a polynéskými ananasy. Pozor, místní si je hlídají a je lepší si ovoce koupit na tržišti než riskovat úraz a nepříjemnosti.
  • Na Huahine byste měli ochutnat zdejší specialitu – tuňáka v limetkové šťávě a s kokosovým mlékem. Neodmítejte ani dezert, kterým bývá ovoce pečené v písku pod žhavým popelem.

Nejkrásnější pláže, na které rozhodně musíte

Nádherná místa pro koupání a lenošení na pláži najdete na východní straně jižního cípu atolu. Můžete si taky půjčit loďku a vydat se na Motu Araara.

Místa, která stojí za pozornost

Lac Maeva – brakické jezero na severu ostrova je známé hlavně proto, že se zde pěstuje specifická odrůda lososa i další ryby. Při větších deštích nebo během přílivu se voda vlije do jezera Fauna Nui a pak do vodního kanálu a do moře.

Most přes kanál s úhoři – tou nejnavštěvovanější turistickou atrakcí na Huahine je nejspíš most přes kanál, kterým plují úhoři od 0,9 do 1,8 m dlouzí. Můžete si tu dokonce koupit makrelu a zdejší úhoře sami nakrmit.

Fa’ahia – archeologické naleziště na severovýchodě ostrova. Místo bylo osídlené už mezi lety 700 a 1 200 n. l. Dochovaly se artefakty vyrobené z přírodních materiálů a třeba i části starých kánoí.

Fare – hlavní městečko s přístavem a několika budovami z koloniální éry láká na dobré jídlo, příjemné lidi a možnost pořídit suvenýry. Rozhodně se mezi místní vydejte, ať poznáte, jak žijí.

Papeete

Víte, že..?

  • Papeete je hlavní město ostrova Tahiti. Je centrem Francouzské Polynésie snad ve všech oblastech života.
  • Turisté se tu příliš nezdržují, i když město drtivá většina z nich navštíví. Pravděpodobně hned se ale vydávají na romantičtější místa na polynéských ostrovech.
  • V Papeete je mimo jiné známé tržiště. Nachází se ve dvoupatrové budově a tak pestrý trh jste nejspíš ještě neviděli. Napravte to!
  • Misionáři se ve své době snažili vyhnat všechno tahitské a nastolit všechno francouzské – kulturu, jazyk i zvyky. Až v 50. letech 20. století se Tahiťané mohli vracet k tomu svému.
  • Zdejší ženy a dívky rády vijí květinové věnce a rády jimi obdarovávají všechny kolem. Je tak možné, že jeden hned při příletu dostanete.

Nejkrásnější pláže, na které rozhodně musíte

Papeete moc nepřeje turistům – objevovatelům kousků ráje na zemi. Za krásnými plážemi se musíte dostat dál. Na Tahiti vám uhranou nejspíš následující.

Francouzská Polynésie, Papeete - hlavní město Tahiti skýtající impozantní chrám

Plage de Toaroto – touto pláží nepohrdne nikdo, ale obzvlášť ji milují vyznavači šnorchlování. Tak pestrobarevný podvodní život totiž jen tak někde neuvidíte.

Point Venus Beach – pláž s černým pískem by vás neměla překvapit. Prostě tu je a patří k těm nejznámějším a nejoblíbenějším.

La Plage de Maui – na jihu ostrova vás čeká pláž s dokonale světlounkým pískem, po kterém možná tak toužíte. Najdete ji asi půl hodiny cesty autem od Papeete. Odpočiňte si na pláži, vykoupejte se v teplé vodě oceánu a udělejte si procházku po zdejším deštném pralese.

Místa, která stojí za pozornost

Mont Orohena – západní části ostrova Tahiti dominuje hora Mont Orohena. Ta je se svými 2 241 metry nejvyšší v celé Francouzské Polynésii. Jde o vyhaslou sopku, kterou turisté rádi dobývají. Stanete se jedním z nich?

Faarumai – údolí, které patří k těm nejkrásnějším na ostrově, nabízí nádhernou procházku, pohled na deštný prales a tři nádherné vodopády. Malebnějších míst na ostrově už moc není.

Mahina – obec, která se nachází asi 8 kilometrů severovýchodně od Papeete, u zátoky Matavai. V té často kotvili Polynésané, ale později i Evropané, kteří sem připluli. V roce 1769 tady dokonce zakotvil i James Cook, který nechal poblíž vystavět observatoř. Na jejím místě dnes můžete vidět maják Pointe Venus.

Muzea na Tahiti – pokud se chcete dozvědět něco o zdejším životě, vypravte se třeba do Muzea perel, Muzea Paula Gaguina nebo do Muzea Tahiti a ostrovů, ve kterém se seznámíte s etnografií Polynésanů.


Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
Termíny vyplutí:
od 56 790,- Kč Detail plavby »

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Galveston
od 23 520,- Kč Detail plavby »

USA, Bermudy

Loď: Norwegian Gem
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Boston

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Fort Lauderdale
Termíny vyplutí:
od 14 920,- Kč Detail plavby »

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas
Počet nocí: 3
Přístav vyplutí: Fort Lauderdale

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »