Sólo plavba po moři: 6 důvodů, proč bude naprosto dokonalá

08. 10. 2019

Muž v klobouku dívající se na zaoceánskou luxusní loď.

Sólo plavby neboli plavby pro jednoho nabývají v posledních letech na oblíbenosti. Zahraniční dovolená na luxusní lodi s návštěvou atraktivních přístavů a destinací, perfektní servis 24 hodin denně, možnost sportovních aktivit i relaxačních procedur pro dámy i pro pány a zároveň skutečnost, že jste zcela nezávislí a nemusíte se na nikoho ohlížet je stále lákavější vidinou pro všechny věkové skupiny cestovatelů, jak dokazují i odborné závěry z toho plavebního turistického sektoru pro rok 2019. Našli jsme 6 důvodů, proč byste měli vyrazit na sólo plavbu ještě letos!

Jste pánem svého času

Každý z nás to zná – celoroční pracovní vytížení. Řešíte požadavky nadřízeného i klientů. Co na tom, že vás doma i často čeká „druhá směna“? Vyzvednout děti ze školy, napsat s nimi úkoly, zavézt na kroužky, věnovat se partnerovi či partnerce (manželovi, manželce) a podílet se na přípravě večeře. Že je to na jednoho příliš? Tak to každopádně!

Pokud na sobě cítíte první příznaky, že si potřebujete orazit, je sólo plavba ideální volbou. Najednou se nemusíte na nic a nikoho ohlížet. Jste pánem svého času a sami si organizujete denní harmonogram. Nemáte náladu na sportovní aktivity či společenské události a jednoduše byste se jen rádi procházeli po palubě luxusní lodi, odkud můžete sledovat šumící moře a vyčistit si po celém týdnu hlavu? Není nic jednoduššího, než svoje plány realizovat!

Odpočinete si od všeho (a od všech)

Člověk odpočinek potřebuje. A je jedno, jestli máte pětičlennou rodinu nebo velkou nadnárodní firmu. Bez odpočinku to zkrátka nepůjde. Navíc se na pár dnů či týdnů zbavíte zajeté rutiny a nekonečného seznamu úkolů, které čekají na vaše splnění.

Díky sólo plavbě vyrazíte vstříc novým zážitkům a netradičnímu dobrodružství (které umocňují i možnosti neotřelých fakultativních výletů v jednotlivých přístavech, či že se jen prostě budete sami toulat městem dle svého osobního programu), ze kterého si přivezete spoustu nezapomenutelných vzpomínek. Najednou nebudete muset řešit práci, vymýšlet seznam aktivit pro své ratolesti či se přizpůsobovat potřebám svého protějšku, který nemusí momentálně být na stejné vlně jako vy.

Jednoduše si organizujete čas podle sebe a svého aktuálního rozpoložení. Můžete se oddávat sladkému nicnedělání a relaxovat v luxusních lodních spa nebo doplnit endorfiny a věnovat se sportu.

Užijte si relaxační masáže, příjemné vířivky, zábavné sportovní aktivity nebo luxusní speciality. Domů se pak vrátíte přirozeně odpočinutí a plní energie, která se vám bude jistě hodit při plnění náročných úkolů. Na lodi jim ale dáte vale. Jsou totiž tak daleko…

Konečně se můžete realizovat

Důvodů, proč vyrazit na plavbu lodí, je opravdu nespočet. Na své si tady přijdou jak společensky založení jedinci, kteří během roku obrážejí divadla, muzea nebo galerie, tak i ti, kteří touží po péči a rozmazlování. Luxusní lodě nabízí kolosální večerní show, zábavná divadla, některé i muzea nebo obrazové galerie.

Milujete aktivní trávení volného času? Není nic lepšího, než se oddávat joggingu přímo na palubě lodi! Navštívit můžete i perfektně vybavené posilovny nebo běžecké okruhy. Ostatně, jen si to představte – den započnete příjemnou procházkou po horní palubě lodi. Společníkem vám bude jenom právě vycházející slunce. A den naopak zakončíte pohodovým výklusem ve společnosti rudého, zapadajícího slunce.

Žena praktikující jogging při plavbě po moři.

Naplno realizovat se můžete nejen u pohybových nebo relaxačních aktivit, ale také během kurzů a workshopů, které jsou na lodích pravidelně pořádány. Co takhle zúčastnit se kurzu fotografování či kurzu vaření a po příjezdu připravit nějakou dobrotu pro vaše blízké? Nebo vás láká spíše taneční lekce? Ať tak, či onak, naučíte se novým dovednostem nebo vypilujete ty stávající bez nutnosti placení externích kurzů, na které byste museli doma pracně docházet nebo dojíždět.

A po takovém sportovním či kulturním dnu si pak můžete užít odpočinek v luxusních lodních spa, kde si kromě nejrůznějších masáží můžete dopřát i něco dobrého k pití. A když jsme zmínili dobré pití, musíme zmínit také vynikající jídlotematicky zaměřených restauracích. Dopřát si můžete čerstvé mořské plody, sushi, španělské nebo italské speciality, či středomořskou kuchyni. Tipy, jak se na lodi stravovat, jsme připravili do tohohle článku.

Příklad snídaně při plavbě na moři.

Za málo peněz hodně muziky

Nespornou výhodou sólo plaveb je jistě skutečnost, že ušetříte peníze. Je to pochopitelné. Neplatíte za kajutu pro celou rodinu, ale za útulnější kajutu pro jednoho. Když se navíc nemusíte ohlížet na prázdniny nebo dovolené ostatních, můžete se rozhodnout pro last minute plavbu, díky které ušetříte i několik desítek procent z původní ceny.

Některé lodní společnosti nabízí pár dní před vyplutím neobsazené kabiny určené k „sólo“ plavbě za zvýhodněnou cenu. S tímto jevem se setkáme například u lodní společnosti MSC Cruises, jež se primárně zaměřuje na páry a rodiny. Výhodou je zejména to, že se jedná o kajutu standardní velikosti.

Loď z řady Norwegian Cruises u destinace Ocho Rios, Jamajka.

Při vybírání plavby i samotné kajuty si pak můžete sami zvolit, zda vybrat cenově dostupnější alternativu nebo luxusní variantu. Jaký je mezi nimi rozdíl? Dozvíte se v tomhle článku. Pokud zvolíte druhou zmíněnou variantu, můžete se těšit třeba na broušené sklenice, vlastního komorníka, kajuty zdobené krystaly Swarovski nebo prosklený balkon, jehož prostřednictvím můžete sledovat, co se děje v moři hluboko pod vámi.

Asi vás zajímá, co vlastně samotná cena zájezdu obsahuje. Zahrnuto v ní je samozřejmě ubytování v kajutě dle výběru + vybraný balíček služeb (mezi typy balíčků např. na MSC Cruises patří Bella, Fantastica, Aurea, Wellness nebo Yacht Club), samotná plavba dle trasy s plnou penzí včetně odpoledního čaje a půlnočních bufetů, voda, čaj, káva, zmrzlina a led z automatů v samoobslužné restauraci v době jídel, portýrské služby při nalodění a vylodění, kajutový stevard, vstup na kulturní a společenské akce během plavby i sportovní a relaxační zařízení lodi.

Potkáte lidi z celého světa

Co dělat během dlouhých dnů na moři? I tomu jsme se věnovali v jednom z předešlých článků. Pokud vás přestanou bavit místní atrakce, není od věci vydat se mezi lidi. Na lodích totiž potkáte cestující z celého světa.

Poznáte tak nové tváře, kultury i zvyky. Rozmluvíte se a vypilujete znalost cizích jazyků. Můžete nezávazně konverzovat, nebo si najít parťáka či parťačku pro společné návštěvy wellness procedur a zařízení.

Horní palubě s pohledem na zahradní atrium na Harmony Of The Seas.

Všichni jsou přátelsky naladění, rádi se dozvědí něco o vás a na oplátku vám prozradí něco o tom, jak žijí oni. Konverzaci ani tématům se meze nekladou. A kdo ví, třeba si padnete do oka nejen lidsky, ale také pracovně a otevřou se vám nové zahraniční možnosti.

Nejlépe se seznámíte v luxusně zařízených barech u skleničky něčeho dobrého nebo v otevřeném baru u bazénu na horní palubě. Během několika dnů se můžete rozmluvit až do pozice, kdy vás ostatní cestující budou vnímat jako rodilého mluvčího. A takovou zkušenost vám žádný běžně dostupný jazykový kurz prostě nedá.

Poznáte nové destinace

Každý, kdo žije s partnerem či partnerkou, asi zná situaci, kdy se jednomu chce trávit na horách a druhý by naopak odpočíval na pláži u průzračného moře. Ať tak, či onak, vždy se musí jedna strana té druhé přizpůsobit. To ale u sólo plaveb nehrozí. Sami si zvolíte trasu plavby. Láká vás Karibik? Vyrazte na plavbu okolo karibských ostrovů! Žijete pro adrenalin? Načerpejte ho během plavby na Aljašku!

Kajmanské ostrovy a zaoceánská luxusní loď.

Opět se nemusíte na nikoho ohlížet a cestu i její trasu si vyberete dle vlastních preferencí a tužeb. Můžete tak poměrně snadno a s menším rozpočtem procestovat celý svět! A rozhodně nemusíte řešit pozdější výčitky typu: „Ale já chtěl do hor! Tahle dovolená mě nebaví!“ Odměňte se a užijte si nezapomenutelnou plavbu plnou zážitků, na kterou budete i po letech vděčně vzpomínat.


Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
Termíny vyplutí:
od 56 790,- Kč Detail plavby »

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Galveston
od 23 520,- Kč Detail plavby »

USA, Bermudy

Loď: Norwegian Gem
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Boston

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Fort Lauderdale
Termíny vyplutí:
od 14 920,- Kč Detail plavby »

USA, Bahamy

Loď: Liberty of the Seas
Počet nocí: 3
Přístav vyplutí: Fort Lauderdale

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »