Tipy na plavbu po východním Středomoří

13. 02. 2019

Hefaistův chrám v Athénách

Voda, slunce, relaxace, zábava, umění i historie na vás čeká v jakémkoliv ročním období. Procestuje Evropu po moři a poznávejte starobylou architekturu, typickou gastronomii, nádherné pláže a náboženské zvyklosti různých národností.

Východní Středomoří má opravdu co nabídnout. Z paluby luxusních výletní lodě můžete prozkoumat mnoho odlišných oblastí, které zahrnují jaderské pobřeží Itálie a Chorvatska, ostrovy Řecka, turecká města Istanbul a Kusadasi a rovněž Černé moře s přístavy v Turecku, na Ukrajině (Krym) a v Rusku. Některé plavby po východním středomoří vám dovolí putovat až do Svaté země, loď kotví na Kypru, v Izraeli a v Egyptě.

Kam můžete zavítat a s kým?


Costa Cruises


Oblíbená lodní společnost slibuje plavbu po Středomoří za cenu od 209 euro za osobu na trase Benátky - Dubrovník - Bari (Itálie). Costa Cruises nabízí také další plavby zahrnující Itálii, Řecko a Chorvatsko, stačí si jen vybrat termín a kolik dní chcete na moři strávit. Čekají na vás letoviska Pireus, Mykonos, Korfu nebo Heraklion, která každoročně lákají velké množství turistů.


Celebrity Cruises

Celebrity Silhouette v Holandsku

Výletní lodě firmy Celebrity Cruises vyplouvají z italských Benátek, kde se zájemci mohou projet gondolou po tamních kanálech nebo navštívit slavné náměstí Svatého Marka s bohatě zdobenou bazilikou. Z Benátek se dle trasy vydáte prozkoumávat chorvatské pobřeží, italské zátoky nebo řecké ostrovy. V itineráři naleznete významné přístavy Mykonos, Pireus (nedaleko Athén), Rhodos a Santorini.

Norwegian Cruise Line


Také společnost NCL nabízí plavby po Středomoří. Její lodě kotví v Benátkách, Římě a v Barceloně, přičemž u prvních dvou uvedených přístavů můžete zahájit cestu po východní části Středozemního moře. Můžete vyplout za krásami Itálie (Neapol, Florencie, Messina), ale také řeckých ostrovů (Korfu, Santorini, Rhodos, Mykonos, Kefalonie). Objevujte skvosty jadranského pobřeží v Chorvatsku a Černé Hoře.

MSC Cruises

Vyhledávaná lodní společnost s velkou nabídkou okružních cest po celém Středozemním moři, včetně Itálie, Francie, Malty, Španělska a řeckých ostrovů. Vyberte si zájezd přesně na míru vašim požadavkům, jenž bude zaměřen na kulturní památky a mezinárodní kuchyni. Co se týká financí, plánovat dopředu se rozhodně vyplatí. MSC Cruises má akci, že při včasné rezervaci plavby pro dvě osoby zaplatíte pouze za jednu, přičemž dítě do 11 let s vámi může jet zdarma.

Royal Caribbean

Dobrodružství máte na dosah ruky. Nastupte na palubu jedné z moderních lodí a těšte se na rozmanité krásy atraktivních měst. V Itálii na vás čeká Řím a kouzelné Amalfinské pobřeží lemované hornatou krajinou, která se svažuje až k pláži. V Řecku navštívíte přístavy Argostoli, Mykonos nebo Santorini. Zajímavé je rovněž letovisko Souda (poblíž města Chania) na Krétě (ocení nadšenci do potápění a šnorchlování) či Dubrovník v Chorvatsku.

Staré město a přístav Jaffa v Izraeli

Itinerář plavby východním Středomořím

Většina plaveb kombinuje historii, kulturu a pobyt na pláži, aby si každý přišel na své. Délka cesty po moři se pohybuje od dvou dnů, přes šest až osm nocí až po několikatýdenní pouť. Pokud je vám blízká historie a studium dějin, porozhlédněte se po nabídkách, které zahrnují města Benátky, Atény, Katakolon (poblíž Olympie), Istanbul, Dubrovník, případně izraelské přístavy Haifa a Ašdod (nejblíže Jeruzalému). Další trasy jsou zaměřeny více na pláže, vodní sporty, zábavu a opalování. V tomto případě se podívejte na výlety na řecké ostrovy, Krétu a Kypr.

Pobřeží Jaderského moře/Dalmácie: Výlet s naloděním v Benátkách téměř vždy zavítá do Dubrovníku se zastávkami v italských přístavních městech Bari a Ravenna. Loď občas pluje dokonce do exotických přístavů východního pobřeží - do města Kotor (přezdívané Benátky Jadranu) v Černé Hoře nebo Neum v Bosně a Hercegovině. Zatímco kratší vyjížďky po moři zde končí a loď se vrací zpátky do Benátek, delší plavby pokračují směrem do Řecka a Turecka. Pluje se podél italského pobřeží ve tvaru boty až do Říma, Marseille nebo Barcelony se zastávkou na Sicílii nebo v Neapoli. Obzvláště oblíbenou destinací je řecká oblast Olympie. Luxusní výletní lodě vás dopraví do měst Gythion a Katakolon, kde se pořádaly původní antické olympijské hry.

Černé moře: Lodě se začátkem cesty v Istanbulu nebo v Aténách plují podél tureckého pobřeží a obvykle zastavují na Krymu (Jalta, Oděsa, Sevastopol) či v Rusku (Soči - město Zimních olympijských her 2014). Plavba příležitostně pokračuje ještě dále do Bulharska a Rumunska.

Řecké ostrovy: Okružní plavby jsou jako stvořené k prozkoumání četných řeckých ostrovů, neboť se vyhnete přeplněným hotelům a komplikovaným jízdním řádům trajektů. Z Atén nebo Istanbulu se jezdí téměř na všechny řecké ostrovy, přičemž se zastavuje ve velkých přístavech, kam patří Santorini, Mykonos a Korfu. V rámci objevování Řecka je často zahrnuto také město Kusadasi v Turecku, kde najdete starověké zříceniny města Efezu. Jestliže se vydáte na delší cestu menším typem lodě, budete moci spatřit také krásy ostrovů Rhodos, Naxos a Patmos.

Svatá země: Izrael je z historického hlediska označována jako Svatá země, někdy také Země zaslíbená. Na vybraných trasách ve východním Středomoří s vyplutím z Atén nebo Istanbulu můžete zavítat do Izraele, kde navštívíte město Haifa a Ašdód, jež nabízejí nejbližší přístup do Jeruzaléma. Volitelné jsou zastávky v Alexandrii (Egypt) nebo na Kypru ve významném přístavu Lemesos nebo mytologickém městečku Pafos.

Tipy na nejlepší metropole


Athény, Řecko

Noční Athény a Parthenon


Starověké Athény se nachází nedaleko největšího a nejdůležitějšího řeckého přístavu jménem Pireus. Řecké hlavní město, v němž v současnosti žijí přes 4 miliony obyvatel, bylo kolébkou světové umělecké a kulturní scény. Většina historických památek se dochovala dodnes, a proto na vás bude město ihned po vašem příjezdu dýchat atmosférou dávné antiky. Za návštěvu rozhodně stojí archeologická naleziště, včetně dvou nejdůležitějších muzeí - Národní archeologické muzeum a Muzeum Akropole. Mezi neméně významné athénské stavby patří park Zappeion, chrám Dia Olympského (Olympeion), Hadriánův oblouk, Dionýsovo divadlo anebo Athénská agora.
 

Korfu, Řecko

Plážová atmosféra na řeckém ostrově Korfu

Ostrov Korfu (řecky Kerkyra) má všechno, co člověk očekává od velké dovolené v Řecku: bohatou architektonickou historii, silnou kulturní současnost a mnoho skvělých podniků, kde je možné ochutnat tradiční řecké pokrmy. Nejznámější je musaka s jehněčím masem a bešamelovou omáčkou a vinné listy plněné rýží, zeleninou nebo masem známé jako dolmades. Na Korfu se daří zeleným rostlinám, což mu dalo přezdívku smaragdový ostrov. Na východním pobřeží ostrova najdete stejnojmenné hlavní město, jehož historické jádro bylo v roce 2007 zapsáno na seznam historického dědictví UNESCO. Přístav v Korfu na Jónských ostrovech nabízí významnou trajektovou přepravu do mnoha dalších destinací.

Dubrovník, Chorvatsko

Loď Norwegian Star kotvící v chorvateském Dubrovníku

Dubrovník je skvělé město pro všechny milovníky kultury a historie s mnoha staletými kláštery, kostely a synagogami, kde můžete navštívit dokonce jednu z nejstarších funkčních lékáren v Evropě (postavena v roce 1317). Návštěvníci se mohou těšit na typickou chorvatskou architekturu, včetně úzkých, dlážděných ulic, které jsou posety různými obchůdky a skvělými restauracemi. Staré středověké město na jihu Dalmácie, přezdívané perla Jadranu, si zahrálo v úspěšném seriálu Hra o trůny (Game of Thrones) z produkce HBO. Doporučujeme se vypravit lanovkou na kopec Srdj a prohlédnout si panorama celého Dubrovníku pěkně z výšky 412 metrů nad mořem.

Haifa, Izrael

Panoramatický výhled na Středozemní moře v Haifě, Izrael

Třetí největší město Izraele a největší izraelský přístav je vstupní branou do hornaté oblasti Galilea. Haifa je významným centrem průmyslu a technologií, což mimo jiné dokazuje velké Izraelské národní muzeum vědy, technologií a vesmíru (známé jako MadaTech). Nejnavštěvovanějším místem Haify je Bahá'istická svatyně se zlatou kopulí situována uprostřed rozkvetlých zahrad, která je zasvěcena bahá'istické víře. Bahaismus patří k nejmladšímu světovému náboženství, má přes 5 milionů věřících.

Istanbul, Turecko

Sulejmanova mešita v Istanbulu

Jediné město na světě, které se rozkládá na dvou kontinentech. V tureckém hlavním městě s více než 15 miliony obyvatel se mísí východní a západní kultura. Najdete zde monumentální mešity (Hagia Sofia), římské zříceniny (Hippodrom - místo, kde se ve starověkém Řecku konaly závody na koních) nebo neobvyklé symboly konzumerismu (obrovská krytá tržnice Velký bazar).

Jeruzalém, Izrael

Západ slunce ve Starém městě Jeruzaléma

Chystáte-li se navštívit Jeruzalém, loď zakotví v přístavu Ašdod a odtud musíte pokračovat ještě hodinu autem do centra města. Jeruzalém je duchovní město, kde se mísí židovská, křesťanská, muslimská a arménská architektura. Na exkurzi s průvodcem, nebo jen ve vaší režii, můžete vidět posvátnou Zeď nářků, ulici Via Dolorosa, svatostánek křesťanství Chrám Božího hrobu a řadu významných muzeí (například Muzeum dějin Jeruzaléma).

Kusadasi, Turecko

Ulička v tureckém města Kusadasi

Přibližně 15 kilometrů od města Efez na západním pobřeží Egejského moře budete mít tu čest cestovat zpátky v čase. Kusadasi, jehož jméno v překladu znamená ptačí ostrovy, je nejlépe zachované starobylé město ve východním Středomoří. Podle biblického příběhu v tomto městě zemřela matka Ježíše Krista, Panna Marie. Významnou památkou této oblasti je Artemidin chrám (známý taktéž pod názvem Artemision), z něhož se bohužel dochovala pouze malá část. Ve své době patřil mezi jeden ze sedmi divů světa.

Mykonos, Řecko


Slavné větrné mlýny na řeckém ostrově Mykonos

Ostrov ležící v souostroví Kyklady vás na první pohled zaujme čistě bílými stavbami a zachovalými větrnými mlýny, které jsou zakomponovány do zeleně. Mykonos je skvělá cílová destinace na relaxaci, opalování a koupání pod modrou oblohou. I když se může zdát, že malebný ostrůvek oplývá pouze drsným žulovým terénem s nedostatkem vody, v Evropě je vyhlášen pro svůj bohatý noční život.

Santorini, Řecko

Oslí taxi na řeckém ostrově Santorini

Vzhled původně sopečného ostrovu Théra ovlivnil sopečný výbuch přibližně v 16. století před naším letopočtem. Řecké souostroví Santorini je pozůstatkem zmíněné mohutné erupce. Dramatická atmosféra se odráží na unikátních plážích s černým pískem a dech beroucích vysokých útesech. Na druhou stranu se můžete těšit na nezapomenutelné západy slunce, jež jsou v tomto koutu planety považovány za nejkrásnější na světě.

Benátky, Itálie

Gondoly a Dóžecí palác v Benátkách

Údajně nejromantičtější město světa hned po Paříži ve Francii. Historické jádro Benátek je postaveno v laguně na dřevěných kůlech. Tvoří jej řada historických budov, kanálů a mostů, z nichž nejznámější je most Ponte di Rialto. Ve dnech zvaných „acqua alta“ (vysoká voda), kdy se zvedá hladina moře, jsou ulice zaplaveny vodou. Benátky se vyplatí navštívit mimo sezónu, kdy jste ušetřeni zbytečného množství turistů a máte tak více času na prozkoumávání malebných uliček. Doporučujeme se projet po kanálu na gondole, případně zavítat do muzea skla (Museo del Vetro) na nedalekém ostrově Murano.

Tipy před plavbou do východního Středomoří

 

Zahalte tělo - I když na pláže v Řecku a Turecku si můžete obléknout takřka cokoliv, v ortodoxních kostelech, synagogách a mešitách je stanoven přesný dress-code. Pokud byste chtěli do takových památek vstoupit, ať už jste žena, nebo muž, musíte mít zahalená ramena, břicho a kolena. Na některých turisticky rušných místech jsou ženám k dispozici šátky, aby si mohly zakrýt holá ramena, ale samozřejmě je mnohem výhodnější si rovnou obléct delší tričko s rukávy a capri kalhoty.

 


Kvalitní obuv - Se správným oblečením souvisí také adekvátní obuv. Při vycházkách po okolní krajině je třeba počítat s nerovným terénem, stejně tak v přístavech mohou být velké kameny velmi kluzké. Raději než žabky nebo sandále vsaďte na šněrovací boty.

Dodržujte pitný režim - Slunce ve Středomoří je velice silné, obzvláště v letních měsících, proto u sebe mějte pro jistotu dostatek pitné vody a pijte pravidelně v průběhu celého dne. Citlivější osoby by měly používat pokrývku hlavy jako prevenci proti úžehu.

Informujte se dopředu - Historie zemí ve Středozemním moři je velice rozsáhlá. Abyste na své plavbě nebyli zavaleni velkým množstvích informací, vyplatí se nastudovat si nejdůležitější fakta o navštívených civilizacích předem. Jestliže neradi čtete, dobře poslouží i nějaký kvalitnější historický film.

Šetřete síly - Na cestě za dobrodružstvím vás čeká mnoho příjemných zážitků. Jezte, pijte, odpočívejte, bavte se, navštěvujte pamětihodnosti, seznamujte se, ale nezapomeňte na pravdivé přísloví „všeho s mírou“. Každé město nabízí nové příležitosti, takže to nepřežeňte hned první den, abyste měli energii i na zbytek plavby.


Vybíráme to nejlepší z plaveb

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima | Nocí: 7| Vyplutí: Galveston
Termíny vyplutí:
od 56 950,- Kč Detail plavby »

USA, Mexiko, Belize, Honduras

Loď: Norwegian Prima
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Galveston
od 23 080,- Kč Detail plavby »

USA, Bermudy

Loď: Norwegian Gem
Počet nocí: 7
Přístav vyplutí: Boston

USA, Bahamy

Loď: Allure of the Seas | Nocí: 3| Vyplutí: Port Canaveral
Termíny vyplutí:
od 17 830,- Kč Detail plavby »

USA, Bahamy

Loď: Allure of the Seas
Počet nocí: 3
Přístav vyplutí: Port Canaveral

« zpět na hlavní stránku

Proč cestovat s námi?

  • 1 Máme širokou a aktuální nabídku plaveb z celého světa.
  • 2 Naši zaměstnanci jsou profesionálové, kteří perfektně znají specifika plaveb.
  • 3 Jako první v ČR jsme vydali specializovaný katalog pouze na plavby.
  • 4 Je za námi 20 let zkušeností a renomé silné cestovní kanceláře ESO travel.
  • 5 U nás si plavbu vybere opravdu každý, kdo hledá kvalitu, spolehlivost a luxus.

Newsletter

Chcete dostávat naše novinky mailem?

Objevte kouzlo cestování lodí

další články »
Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Plavba Martinik: Co všechno můžete zažít ve Fort-de-France a jeho okolí?

Francouzský zámořský department v Karibském moři je nádherný kousek planety. Najdeme ho mezi ostrovy Svatá Lucie a Dominika a v pohodě se tu domluvíte francouzsky. více »

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

Věci, které si sbalit s sebou před plavbou na lodi

A je to tady! Do vaší vysněné dovolené na lodi zbývá posledních pár dnů. Co si sbalit s sebou? více »

Oddysey of the Seas

Oddysey of the Seas

Představujeme nový přírůstek do flotily společnosti Royal Carribean International. Na vlny se spustí koncem roku 2020. více »

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Hamburk: Průvodce městem a zajímavé tipy co navštívit

Přístavní skvost s jedinečnou atmosférou. Některé zdroje mu přisuzují i pojmenování „německá brána do světa“. Nutno podotknout, že zcela oprávněné. více »